Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγουν οι βελτιωμένες προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ

Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγουν οι βελτιωμένες προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές της εβδομάδας, ενδεχομένως την Τρίτη, εκτιμούν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ πως θα είναι δυνατή η αποσφράγιση των νέων βελτιωμένων δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για το 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ). Τα δύο υποψήφια επενδυτικά σχήματα κατέθεσαν την Τετάρτη, όπως προβλεπόταν, τις βελτιωμένες προσφορές τους, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΤΑΙΠΕΔ, επικαλούμενες «τυπικούς λόγους» και με σκοπό να αποφευχθεί οποιοδήποτε ζήτημα ενστάσεων ή άλλων εμπλοκών, αναμένουν έως τη «θεραπεία» τους. Ειδικότερα, φέρεται να υπάρχει τυπική παράλειψη ενός εγγράφου, από μία από τις δύο κοινοπραξίες. Εφόσον τελικά η κοινοπραξία προσκομίσει το αυθεντικό έγγραφο και όχι το αντίγραφο, τότε το πιθανότερο είναι ότι οι προσφορές θα ανοίξουν την Τρίτη, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες. ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ πωλούν από κοινού την καταστατική πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου του διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου της χώρας.

Οι αρχικές δεσμευτικές προσφορές από τις δύο κοινοπραξίες –αυτήν της ιταλικής Snam με τη βελγική Fluxys και την ισπανική Enagas Internacional και εκείνη της ισπανικής Reganosa με τη ρουμάνικη Transgaz και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD)– που συμμετέχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού φέρονται να κινήθηκαν σε επίπεδα μεταξύ 400 και 450 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως από το 66% του ΔΕΣΦΑ που πωλείται το 31% το διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ και το 35% τα ΕΛΠΕ, που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Το ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποιεί ως χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους για την υλοποίηση της διαγωνιστικής διαδικασίας τις Alantra Greece Corporate Advisors S.A., Alpha Bank A.E., τη Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη, την Clifford Chance LLP και την Holman Fenwick Willan LLP.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή