Για κίνδυνο νέου κύκλου αβεβαιότητας προειδοποιεί ο ΣΕΒ

Για κίνδυνο νέου κύκλου αβεβαιότητας προειδοποιεί ο ΣΕΒ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yπαρκτός είναι ο κίνδυνος εμφάνισης ενός νέου κύκλου αβεβαιότητας στην οικονομία, όσο παραμένουν ασαφείς οι συνθήκες μεταμνημονιακής επιτήρησης και ενδεχομένως ελάφρυνσης του χρέους, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ τονίζει ότι «είναι σημαντικό να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, καθώς δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα μεταφοράς της υλοποίησης μνημονιακών μέτρων στο μέλλον. Τυχόν καθυστερήσεις θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις όσον αφορά την ομαλή έξοδο στις αγορές και κατ’ επέκταση τη διαφύλαξη της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Μάλιστα, η έκθεση του Τομέα Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΕΒ (επικεφαλής οικονομολόγος Μιχάλης Μασουράκης), που δημοσιεύεται στο μηνιαίο δελτίο, υπενθυμίζει ότι το κόστος δανεισμού από τις διεθνείς αγορές παραμένει υψηλό και υπογραμμίζει την περιρρέουσα διεθνή πολιτική και οικονομική αστάθεια.

Στο δελτίο επισημαίνεται ότι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος που είχε σημειωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2017 και τους δύο πρώτους μήνες του 2018, διακόπηκε τον Μάρτιο.

«Η εξέλιξη αυτή αφ’ ενός συμβαδίζει με τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και αφ’ ετέρου καταδεικνύει ενδεχομένως τον γενικότερο προβληματισμό που αναπτύσσεται αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους και τις συνθήκες χρηματοδότησης, καθώς και την άσκηση της οικονομικής πολιτικής, μετά τη λήξη του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους», σημειώνει το δελτίο. Στις θετικές εξελίξεις, το δελτίο καταγράφει τη συνέχιση της δυναμικής πορείας των εξαγωγών, όπως και των εισπράξεων από μεταφορές και λοιπές υπηρεσίες, την αύξηση του όγκου λιανικών πωλήσεων και του κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες, την ανάκαμψη της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας και την υποχώρηση της ανεργίας.

Στις αρνητικές, αναφέρεται η υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος και η αμετάβλητη καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή