Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις για επιστήμονες

Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις για επιστήμονες

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενεργοποιήθηκε χθες και για τους αυτοαπασχολουμένους του ΕΤΑΑ (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, γιατρούς, φαρμακοποιούς) η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, για χρέη σε ταμεία (ΕΦΚΑ) και Δημόσιο (ΑΑΔΕ) από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Η διαδικασία είναι ήδη διαθέσιμη για τους ελεύθερους επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ, με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) να μην είναι πολύ ενθαρρυντικά ως προς την πορεία της ρύθμισης με έως 120 δόσεις. Οι αυτοαπασχολούμενοι όμως του πρώην ΕΤΑΑ όπως και οι αγρότες του πρώην ΟΓΑ είχαν ανεξόφλητες οφειλές εισφορών από το 2016, οι οποίες δεν είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες εξαιτίας των συνεχιζόμενων παρατάσεων. Πλέον, και καθώς από τις 28 του περασμένου Φεβρουαρίου έληξε και η τελευταία παράταση του ΕΦΚΑ, άνοιξε η πλατφόρμα για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ και αναμένεται να ανοίξει, στις αρχές Μαΐου, για τους αγρότες. Αναλυτικά, παρατάσεις είχαν δοθεί για τις οφειλές ολόκληρου του έτους 2016 των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ-TAN (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές), για τις εισφορές του β΄ εξαμήνου 2016 των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ (μηχανικοί, εργολήπτες δημοσίων έργων, γιατροί, υγειονομικοί, φαρμακοποιοί), καθώς και για τις εισφορές του β΄ εξαμήνου 2016 για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ (αγρότες αυτοτελώς απασχολούμενοι και εργοδότες).

Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις για επιστήμονες-1

Οι τελευταίες παρατάσεις είχαν δοθεί προκειμένου οι ασφαλισμένοι να μπορούν να εντάξουν στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων και τις εν λόγω οφειλές. Από τη στιγμή που έχει παρέλθει η ημερομηνία της τελευταίας παράτασης και προκύπτει η ορθή απεικόνιση των τελικών οφειλών, ανοίγει σταδιακά η πλατφόρμα για τους συγκεκριμένους οφειλέτες. Συγκεκριμένα, χθες, η εφαρμογή στον ιστότοπο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) (http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link/) άνοιξε για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες του πρώην ΕΤΑΑ και στις αρχές Μαΐου αναμένεται να ανοίξει για τους αγρότες του πρώην ΟΓΑ.Βάσει, δε, του σχεδιασμού, τον Ιούνιο θα μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση και όσοι έχουν χρέη προς εφορία ή ταμεία και δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ήδη έχει επιβεβαιωθεί ότι πάνω από 10.000 νομικά και φυσικά πρόσωπα άλλων κατηγοριών πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής σε ρύθμιση. Συγκεκριμένα, από την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων με σύνολο οφειλών άνω των 20.000 ευρώ (Αύγουστος 2017), έχει επιβεβαιωθεί ότι πάνω από 5.000 νομικά πρόσωπα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και 764 έχουν υποβάλει οριστικά αίτηση.

Από τον Φεβρουάριο –όταν και ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή για τις οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ, σε εφορίες και ταμεία, των ελεύθερων επαγγελματιών– και μέχρι σήμερα έχουν κριθεί ως επιλέξιμες 4.863 περιπτώσεις, εκ των οποίων περίπου στο 10% (480) έχει γίνει οριστική υποβολή αίτησης.

Από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, οι 93 αφορούν οφειλές μόνο προς την ΑΑΔΕ, οι 208 μόνο προς το ΚΕΑΟ και οι υπόλοιπες 179 περιπτώσεις οφειλών και προς τους δύο φορείς.

Με βάση την τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών  (ΚΕΑΟ), τουλάχιστον 3.433 ασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΑΑ έχουν οφειλές που συνολικά αγγίζουν τα 213 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα από τον πρώην ΟΓΑ έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο τα χρέη 232.105 αυτοαπασχολούμενων αγροτών, οι οποίοι οφείλουν συνολικά στον ΕΦΚΑ περί τα 870 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή