Το ΔΝΤ κατεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης

Το ΔΝΤ κατεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 2% κατέβασε τον πήχυ των προβλέψεών του για την ανάπτυξη φέτος το ΔΝΤ, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης (τον Οκτώβριο του 2017) για 2,6%, ενώ υποχώρηση στο 1,8% βλέπει για την επόμενη χρονιά, ψαλιδίζοντας τις προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση για γρήγορη επιστροφή στην ευημερία μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αναθεώρησε πρόσφατα τις δικές της εκτιμήσεις για την ανάπτυξη φέτος από 2,5% σε 2,3%, ενώ για το 2019 αναμένει ρυθμό 2,5%.

Οι προβλέψεις αυτές της έκθεσης World Economic Outlook, που δημοσιοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου, στέλνουν σήμα των προθέσεών του να πιέσει σκληρά την Ευρώπη για την ελάφρυνση του χρέους στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, στο περιθώριο της συνόδου και κυρίως στο Washington Group, την Παρασκευή.

Αυτό, όμως, που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Ελλάδα είναι αν το Ταμείο επιμείνει παράλληλα στην άποψή του να εφαρμοστεί από 1ης/1/2019 η μείωση του αφορολογήτου (μαζί με τη μείωση των συντάξεων) και να μη ληφθούν τα «αντίμετρα», δεδομένου ότι οι δυσμενέστερες προβλέψεις για την ανάπτυξη επιδεινώνουν και τις δημοσιονομικές προοπτικές.

Για τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, πάντως, το Ταμείο έχει αναθεωρήσει προς το καλύτερο τις προβλέψεις του. Ενώ τον Οκτώβριο μιλούσε για ρυθμό ανάπτυξης το 2022 μόλις 1%, τώρα προβλέπει 1,9% το 2023. Η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για την ανάπτυξη είναι καθοριστικός παράγων για τη βιωσιμότητα του χρέους και η αναθεώρηση αυτή ίσως λέει κάτι σημαντικό για την προσπάθεια του ΔΝΤ να τα βρει με την Ευρωζώνη στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και να μπορέσει να το χαρακτηρίσει βιώσιμο, μετά τη λήψη των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Το ΔΝΤ κατεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης-1

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Μορίς Ομπστφελντ χθες, όταν ρωτήθηκε για την προοπτική συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, υπό το φως των δυσμενέστερων προβλέψεών του για την ανάπτυξη το 2018 και το 2019, περιορίστηκε να πει ότι χρειάζεται ελάφρυνση χρέους και «δουλεύουμε γι’ αυτό», καθώς και ότι χρειάζεται επίσης εφαρμογή κατάλληλων διαρθρωτικών πολιτικών. Αν υπάρξουν αυτά τα δύο, είπε, οι οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα μπορεί να είναι καλές.

Επίσης, ελαφρώς καλύτερες είναι οι προβλέψεις του Ταμείου για την ανεργία. Προβλέπει ότι αυτή θα είναι φέτος 19,8% (και 18% το 2019), έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 20,7%. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, τον βλέπει στο 0,7% φέτος και στο 1,1% το 2019, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,3% φέτος.

Τέλος, στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μιλάει για έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ φέτος και 0,6% του ΑΕΠ το 2019, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για έλλειμμα 0,1% το 2018. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει, εξάλλου, η έκθεση του Ταμείου στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών τονίζοντας ότι «η συνεχιζόμενη πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την εξάλειψη της κληρονομιάς της κρίσης και την άρση των περιορισμών στη χορήγηση πιστώσεων (ιδίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία)».

Στις ΗΠΑ ο κ. Τσακαλώτος

Στις ΗΠΑ βρίσκεται από χθες και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, σήμερα θα συναντηθεί στη Βοστώνη με επενδυτές, ενώ αύριο μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον για να παραστεί στις εργασίες της εαρινής συνόδου του Ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να έχει σειρά επαφών στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα διεξαχθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα με αντικείμενο την ελάφρυνση του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή