Κρίσιμη η συνεδρίαση του Washington Group

Κρίσιμη η συνεδρίαση του Washington Group

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα εικοσιτετράωρο πριν από την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι προσδοκίες για αποφάσεις όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα επιτρέψουν την πλήρη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι πολύ περιορισμένες. Η πιο σημαντική συνάντηση για την Ελλάδα, αυτή του Washington Group, είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι το Washington Group είναι η ομάδα με τους βασικούς πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος, η οποία κάθε φορά που υπάρχει αδιέξοδο συναντιέται για να λάβει τις πλέον σημαντικές αποφάσεις.

Από το Euroworking Group της προηγούμενης εβδομάδας έγινε ξεκάθαρο ότι υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη, αλλά και τους θεσμούς, όσον αφορά, κυρίως, τη λειτουργία του μηχανισμού που θα συνδέει την ανάπτυξη της χώρας με το μέγεθος της ελάφρυνσης χρέους. Οι τεχνικές συζητήσεις έχουν πλέον φτάσει σε ένα επίπεδο που χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις και αυτές θα συζητήσουν τα μέλη του Washington Group τα επόμενα εικοσιτετράωρα στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η εκπροσώπηση θα είναι υψηλού επιπέδου, με τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Ιταλίας, μαζί με τους επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Κ. Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και την Κ. Λαγκάρντ, της οποίας ο οργανισμός έχει τις μεγαλύτερες διάφορες με τα κράτη-μέλη όσον αφορά τη λειτουργία του μηχανισμού.

«Τεχνικά είναι πολύ περίπλοκο το θέμα», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ» εκτιμώντας ότι ακόμα και στο Eurogroup στη Σόφια της Βουλγαρίας στις 27 Απριλίου θα είναι δύσκολο να ληφθούν αποφάσεις. «Πρέπει το ΔΝΤ να δείξει ότι είναι διατεθειμένο να υποχωρήσει περισσότερο», έλεγε χαρακτηριστικά. Η γερμανική στάση παραμένει μυστήριο γιατί μπορεί στο Euroworking Group της προηγούμενης εβδομάδας να ήταν ιδιαίτερα σκληρή, επιμένοντας να συνδεθεί ο μηχανισμός με όρους και προϋποθέσεις που μόνον αν τηρηθούν θα τίθεται σε λειτουργία, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτή η στάση εκφράζει και τον νέο υπουργό Οικονομικών της χώρας. Για το ΔΝΤ και τη Γαλλία κυρίως, αλλά και για την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αυτό δεν είναι αποδεκτό, καθώς οι παραπάνω όροι μεταφράζονται ουσιαστικά σε νέο πρόγραμμα με όρους και προϋποθέσεις. Ο μηχανισμός, λένε, πρέπει να είναι ανεξάρτητος και αυτόματος.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς δεν έχει εκφράσει επίσημα τι στάση θα κρατήσει και αυτό που εκτιμούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι ότι η σκληρή στάση που κρατάει είναι κατάλοιπο της προηγούμενης κυβέρνησης. Και μόνον γι’ αυτόν τον λόγο, η συνάντηση του Washington Group της Παρασκευής είναι σημαντική.

Οι Γάλλοι υποστηρίζουν ότι για να ασκηθεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση και να μην κάνει πισωγυρίσματα, μπορούν να μπουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις στην επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών ANFA και SMP – συνολικό ποσό 4-5 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. (Ηδη υπάρχουν 1,6 δισ. ευρώ στα ταμεία του ESM που δεν έχουν μεταφερθεί στην Ελλάδα.)

Συγχρόνως, εξελίσσεται αυτή τη στιγμή διάλογος για τα εναπομείναντα χρήματα από το πρόγραμμα του ESM και κατά πόσο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να επαναγοράσουν κάποια από τα χρέη της Ελλάδας από την ΕΚΤ. Για λόγους τεχνικούς, μία τέτοια κίνηση δεν βρίσκει την ΕΚΤ σύμφωνη.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο σε όλους τους θεσμούς και τα περισσότερα κράτη-μέλη είναι ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα συμβιβασμός για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα εξασφαλίζει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για έναν και μοναδικό λόγο.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα χωρίς τις «ευλογίες του ΔΝΤ» θα έχει μία σοβαρή επίπτωση: Η χώρα θα είναι έκθετη σε κριτική για τη βιωσιμότητα του χρέους της, κάτι που είναι καθοριστικό για την πρόσβαση στις αγορές στη μεταμνημονιακή εποχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή