Δεν συζητάμε παράταση προγράμματος, λέει ο Σεντένο

Δεν συζητάμε παράταση προγράμματος, λέει ο Σεντένο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. «Δεν υπάρχουν συζητήσεις για επέκταση του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, θέλοντας να βάλει τέλος στα σενάρια που αναφέρουν ότι η Ε.Ε. επεξεργάζεται δίμηνη επέκταση του ελληνικού προγράμματος. Ο κ. Σεντένο τόνισε από την Ουάσιγκτον ότι οι ελληνικές αρχές είναι επικεντρωμένες στην έξοδο από το πρόγραμμα και όχι σε επέκτασή του.

Πρακτικά, μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει επέκταση του προγράμματος, εγκριθεί ομόφωνα από το Eurogroup και πάρει και το πράσινο φως από μια σειρά από ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, τότε θα μπορούσε να υπάρξει επέκταση του προγράμματος, εξηγεί Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», θέλοντας να δείξει πόσο δύσκολο θα ήταν κάτι τέτοιο. Συγχρόνως, δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε κανένα επίπεδο ή θεσμό (ΕΚΤ, Ευρ. Επιτροπή, ΔΝΤ, ΕΜΣ), σύμφωνα με Eυρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι εξεπλάγησαν από δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων που αναφέρουν το σενάριο της επέκτασης.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν πως μια επέκταση του προγράμματος για δύο μήνες θα είχε μεγάλο πολιτικό κόστος για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και για μια σειρά από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς θα άνοιγε ξανά τη συζήτηση για τη διάθεση και την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μ. Σχοινάς, σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει κάποιος παράγων στην Ε.Ε. που να έχει ζητήσει μια τέτοια επέκταση, απάντησε πως «εδώ στην Κομισιόν παραμένουμε προσηλωμένοι και εργαζόμαστε με τους εταίρους μας να οικοδομήσουμε επί της θετικής προόδου που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες, για να εξασφαλίσουμε μια πετυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος αυτό το καλοκαίρι· επ’ αυτού εργαζόμαστε και επ’ αυτού σχολιάζουμε».

Στην Ουάσιγκτον τα μάτια είναι στραμμένα στη σημερινή συνάντηση του Washington Group, όπου αναμένεται να συζητηθεί ο μηχανισμός που θα συνδέει την ανάπτυξη της Ελλάδας με το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους. Μεγάλες διαφορές παραμένουν κυρίως ανάμεσα στη Γερμανία και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το Βερολίνο να επιμένει ότι ο μηχανισμός όχι μόνο δεν θα πρέπει να είναι αυτόματος, αλλά και να συνδεθεί με όρους και προϋποθέσεις που μόνον αν τηρηθούν θα τίθεται σε λειτουργία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τη στάση αυτή εξέφρασε και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς σε δίωρη συνάντηση που είχε την Τετάρτη το βράδυ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ και τον Π. Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος του Ταμείου. Για τον λόγο αυτό δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια απόφαση από τη σημερινή συνάντηση, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν η Κρ. Λαγκάρντ με τον Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ, ο Π. Μοσκοβισί από την Επιτροπή, ο Μπ. Κερέ από την ΕΚΤ, ο Κλ. Ρέγκλινγκ από τον ΕSΜ, ο επικεφαλής του Eurogroup Μ. Σεντένο και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Εξάλλου, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι, για την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, μία από τις προϋποθέσεις είναι μια συμφωνία για μετά τη λήξη του προγράμματος που θα υποστηρίζει τη συνεχή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων καθώς και την επιδίωξη υγιών δημοσιονομικών πολιτικών – η οποία όμως δεν αποτελεί ένα νέο πρόγραμμα. «Κανείς δεν το θέλει αυτό», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης θα έχουν συναντήσεις σήμερα και αύριο με τον Π. Μοσκοβισί, τον Μ. Σεντένο, τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπ. Λε Μερ, τον Μ. Ντράγκι, την Κρ. Λαγκάρντ και τον Π. Τόμσεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή