Διετής επιδότηση εισφορών σε συνταξιούχους χηρείας που βρίσκουν δουλειά

Διετής επιδότηση εισφορών σε συνταξιούχους χηρείας που βρίσκουν δουλειά

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για δύο χρόνια από το Δημόσιο σε όσους ενώ λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, βρουν εργασία σε μισθωτή δουλειά ή ελεύθερο επάγγελμα, προβλέπει υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες, σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Ειδικότερα, ο νόμος 4387 του 2016 ορίζει πως εφόσον εντός 5 ετών από την πρώτη καταβολή της σύνταξης χηρείας, ο άνεργος επιζών ή διαζευγμένος σύζυγος προσληφθεί ως μισθωτός ή προχωρήσει σε έναρξη επαγγέλματος, οι ασφαλιστικές του εισφορές καταβάλλονται από το Δημόσιο για 2 χρόνια. Με την κοινή υπουργική απόφαση ορίζεται μάλιστα, η αναδρομική κάλυψη, δυνητικά και των 12.000 που έχουν ήδη καταστεί τα τελευταία δύο χρόνια συνταξιούχοι χηρείας με τον νόμο Κατρούγκαλου. Βασική προϋπόθεση είναι, εφόσον βρήκαν δουλειά, να υποβάλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ έως και τις 19 Ιουλίου 2018. Συγκεκριμένα, εάν ο χήρος ή η χήρα εργάζεται ως μισθωτός, την αίτηση θα πρέπει να την υποβάλουν οι εργοδότες, ενώ στην περίπτωση που πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία, την αίτηση την υποβάλλουν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι. Βάσει της απόφασης, εξαιρούνται χήρες/χήροι που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, καθώς αυτοί δεν λαμβάνουν επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών.

Η δαπάνη που προκαλείται στον ΕΦΚΑ από την καταβολή εισφορών εκ μέρους του Δημοσίου υπολογίζεται σε 3,24 εκατ. ευρώ για φέτος και 8,64 εκατ. ευρώ για καθένα από τα επόμενα οικονομικά έτη.

Η διαδικασία αναδρομικής επιστροφής των εισφορών που έχουν καταβληθεί από χήρες/χήρους που ήδη συνταξιοδοτούνται και εργάζονται γίνεται με συγκεκριμένα βήματα:

1. Συμψηφισμός με πάσης φύσεως καθυστερούμενες οφειλές, ρυθμισμένες ή μη, προς τον ΕΦΚΑ και τους τρίτους φορείς, για τους οποίους ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές.

2. Αν δεν υπάρχουν οφειλές ή αν ύστερα από τον συμψηφισμό προκύπτει υπόλοιπο ποσό, αυτό επιστρέφεται άτοκα στους δικαιούχους. Στους μισθωτούς άμεσα, στους ελεύθερους επαγγελματίες μετά την ετήσια εκκαθάριση των εισφορών.

Βέβαια, η ΚΥΑ αφορά το σύνολο των συζύγων που λαμβάνουν ή θα λάβουν σύνταξη λόγω θανάτου με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, εφόσον εντός πέντε ημερολογιακών ετών, ενώ είναι άνεργοι αναλάβουν μισθωτή εργασία ή ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα. Εξαιρούνται όσοι ασφαλίζονται ως αγρότες.

Η επιδότηση «κλειδώνει» με αίτηση στον ΕΦΚΑ εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έναρξης της εργασίας. Αν η αίτηση υποβληθεί εκπρόθεσμα, η επιδότηση «τρέχει» από την υποβολή της αίτησης και μετά. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, μετά την πάροδο της 3ετίας από την απονομή της σύνταξης, εφόσον ο επιζών εργάζεται η αυτοαπασχολείται μειώνεται η σύνταξή του κατά 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή