ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι μηχανικοί για τις αναδρομικές εισφορές

s22_2004mhxanikos-eforia-efka-parad--2

Στις δικαστικές αίθουσες φαίνεται πως θα λυθεί το θέμα του συνόλου των εισφορών που καλούνται να καταβάλουν χιλιάδες μηχανικοί, καθώς μετά την προσφυγή τους για τον τρόπο υπολογισμού και το ύψος των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, η οποία συζητείται ήδη, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάσισε να κρίνει σε πρότυπη δίκη και το κατά πόσον είναι συνταγματικές και δίκαιες οι αναδρομικές εισφορές που ο ΕΦΚΑ έχει επιβάλει στους μηχανικούς για προηγούμενα έτη. Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο προσέφυγαν δεκάδες διπλωματούχοι μηχανικοί με τον συντονισμό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤτΕ) στο τέλος Φεβρουαρίου, θεωρώντας μη σύννομες και παράλογες τις πρόσθετες, αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλει ο ΕΦΚΑ για τα έτη 2011 και 2012.

Συγκεκριμένα, κάνοντας χρήση των διατάξεων περί ομοδικίας, ως προς την άσκηση των προσφυγών, δεκάδες διπλωματούχοι μηχανικοί-μέλη του ΤΕΕ κατέθεσαν δύο ομαδικές προσφυγές ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, προκειμένου να ακυρωθούν τα ειδοποιητήρια αναδρομικής πληρωμής πρόσθετων εισφορών ασφάλισης του 2012, που διεκδικεί ο ΕΦΚΑ από τους μηχανικούς.

Χθες, έγινε δεκτό το αίτημα για διεξαγωγή πρότυπης δίκης απευθείας στο ΣτΕ βάσει του νόμου 3900 του 2010 για την κρίση ως αντισυνταγματικών ή μη των αναδρομικών εισφορών β΄ εξαμήνου του 2012 που ζητούνται μέσω ειδοποιητηρίων από τον ΕΦΚΑ.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε πως οι μηχανικοί προσφεύγουν συστηματικά στην ελληνική Δικαιοσύνη για να ακυρώσουν τις παράλογες και παράνομες ασφαλιστικές εισφορές που έχει επιβάλει το κράτος στους Ελληνες επιστήμονες και ιδίως στους διπλωματούχους μηχανικούς. «Εχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ως τελευταίο αποκούμπι όσων πλήττονται από την κρατική αυθαιρεσία», επισήμανε, για να συμπληρώσει πως «πιστεύουμε ότι θα αποδείξουμε και σε αυτήν την περίπτωση ότι παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματά μας και αρχές του δικαίου». Να σημειωθεί ότι, τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Εργασίας, με εγκύκλιό του «έσβησε» αναδρομικές εισφορές 42 μηνών, που κυμαίνονται μεταξύ 588 και 1.000 ευρώ, για περίπου 40.000 μηχανικούς ασφαλισμένους που αφορούσαν όμως μόνο τη μη καταβολή της ειδικής προσαύξησης που προβλέφθηκε το 2011. Η εγκύκλιος εκδόθηκε μετά την κατάργηση του σχετικού κλάδου ειδικής προσαύξησης και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου, καθώς κρίθηκε ότι πλέον «δεν συντρέχει λόγος είσπραξης των οφειλών». Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παλαιοί ασφαλισμένοι μηχανικοί κερδίζουν οφειλές ύψους 14 ευρώ τον μήνα για 42 μήνες, ενώ οι νέοι ασφαλισμένοι κερδίζουν οφειλές περίπου 20 ευρώ τον μήνα για 42 μήνες επίσης.

Βέβαια, οι μηχανικοί προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας την κατάργηση των αυξήσεων για το σύνολο των ασφαλισμένων, παλαιών και νέων, τόσο για την κύρια όσο και την επικουρική ασφάλιση και όχι μόνο για την ειδική προσαύξηση. Βάσει υπολογισμών, κατά μέσον όρο, η πρώτη από τις 8 εξαμηνιαίες δόσεις που καλούνται να πληρώσουν οι παλαιοί (πριν από το 1993) ασφαλισμένοι κινείται στην περιοχή των 210 ευρώ, εκ των οποίων τα 80 αφορούν την ειδική προσαύξηση που καταργήθηκε. Για τους νέους (μετά το 1992) ασφαλισμένους, η πρώτη δόση κατά μέσον όρο κυμαίνεται στα 400 ευρώ, με τις εισφορές ειδικής προσαύξησης να αφορούν τα 80-160 ευρώ.