Ξεκάθαρα μέτρα στο σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης ζητεί η Ε.Ε.

Ξεκάθαρα μέτρα στο σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης ζητεί η Ε.Ε.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Με ένα εκτενέστατο memo 30 σελίδων απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 85σέλιδο σχέδιο για την ανάπτυξη που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση. Με ενστάσεις, σχόλια, προσθήκες και αλλαγές, ζητώντας συγκεκριμενοποίηση μέτρων αλλά και σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει τι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την περασμένη Πέμπτη από την ελληνική κυβέρνηση να προβεί στις αναγκαίες αλλαγές πριν παρουσιάσει το σχέδιό της ενώπιον των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου.

Η γενική διατύπωση του σχεδίου φαίνεται πως εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως να μην έρθει σε ευθεία σύγκρουση με ορισμένους υπουργούς ή να μην παγιδευθεί σε συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να μη δεχθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παρ’ όλα αυτά, στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ομως εκφράζουν αμφιβολίες για την ικανότητα συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών που έχουν αναλάβει τη σύνταξη του σχεδίου, αλλά και τη διοικητική τους ικανότητα, η οποία παρουσιάζει αδυναμίες.

Εκτός από την παρουσίαση του σχεδίου ανάπτυξης στο Eurogroup της Σόφιας, στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στόχος είναι να υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνίας όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα επιτρέψει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι εκφράζουν έντονη αμφιβολία για το κατά πόσον είναι εφικτός αυτός ο στόχος, καθώς οι διαφορές παραμένουν μεγάλες κυρίως ανάμεσα στη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στις συναντήσεις που είχαν χθες ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί και τον πρόεδρο του Eurogroup Μ. Σεντένο εξέφρασαν την ανησυχία τους –βλέποντας τις πιέσεις της γερμανική πλευράς– πως η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να καταλήξει να μην είναι αρκετά μεγάλη. Συγχρόνως ο κ. Τσακαλώτος είναι αρκετά ανήσυχος για τις πιθανές περαιτέρω απαιτήσεις που μπορεί να προβάλει το Ταμείο για την πλήρη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή