Μετά τα stress tests, οι τράπεζες εστιάζουν στα κόκκινα δάνεια

Μετά τα stress tests, οι τράπεζες εστιάζουν στα κόκκινα δάνεια

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων του stress test –μετά την επιβεβαίωση την προηγούμενη εβδομάδα των πληροφοριών ότι όλες οι συστημικές τράπεζες περνούν και το δυσμενές σενάριο της άσκησης– βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει το Σάββατο 5 Μαΐου. Την προηγούμενη Τετάρτη και Πέμπτη οι διοικήσεις των τραπεζών είχαν επαφές με τους επιτελείς του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) στη Φρανκφούρτη και ενημερώθηκαν για την πρόοδο της διαδικασίας.

Αν και τελικά αποδείχθηκε διαδικαστικού χαρακτήρα, επρόκειτο για κρίσιμη συνάντηση καθώς αν μια τράπεζα δεν είχε περάσει το δυσμενές σενάριο θα ενημερωνόταν σχετικά και θα ζητούνταν από τη διοίκηση να προετοιμαστεί για τη διαχείριση της δύσκολης αυτής κατάστασης. Αποτυχία στο δυσμενές σενάριο, δηλαδή αν μια τράπεζα εμφάνιζε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μικρότερο από το όριο που είχε ορίσει ο επόπτης, θα πυροδοτούσε άμεση αύξηση κεφαλαίου για την κάλυψη του ελλείμματος, πράγμα το οποίο θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στους υφισταμένους μετόχους. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη, καθώς όλες οι συστημικές τράπεζες –Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς– πέρασαν με επιτυχία το δυσμενές σενάριο και πλέον ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα, ουσιαστικά την επόμενη φάση της χώρας, χωρίς ανησυχία για την κεφαλαιακή τους κατάσταση.

Ετσι, θα μπορέσουν να εστιάσουν στο μεγάλο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ενίσχυση των καταθέσεων (και τον μηδενισμό του ELA) και τη βελτίωση της κερδοφορίας τους.

Επιτελικά στελέχη τραπεζών επισημαίνουν στην «Κ» ότι η φετινή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων ήταν εξαιρετικά απαιτητική, πιο δύσκολη σε σχέση με αυτή του 2015, και πλέον δεν πρέπει να υπάρχει καμία ένταση για την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι πιθανότατα μόνον μία τράπεζα θα κληθεί να υποβάλει στην ΕΚΤ κεφαλαιακό πλάνο και αυτό σε δεύτερο χρόνο, με ορίζοντα υλοποίησης το 2019.

Την Παρασκευή 4 Μαΐου είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση των εποπτικών αρχών της ΕΚΤ, οι οποίες θα επικυρώσουν το stress test, ενώ η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, και οι λεπτομέρειες για τις επιδόσεις της κάθε τράπεζας, θα γίνει το πρωί του Σαββάτου 5 Μαΐου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ολοκληρώνεται με επιτυχία ένα μεγάλο ορόσημο για τις τράπεζες και ευρύτερα την εγχώρια οικονομία, αίροντας μια μεγάλη εστία ανησυχίας: τον κίνδυνο εκτροχιασμού μιας τράπεζας. Τους προηγούμενους μήνες συχνά πυκνά γράφονταν ή συζητιούνταν πληροφορίες περί αποτυχίας τράπεζας ή τραπεζών, για υποχρεωτικές συγχωνεύσεις, ακόμα και για τον κίνδυνο να υπάρξει «κούρεμα» σε καταθέσεις (το μόνο που δεν έχουμε δει από το ξέσπασμα της κρίσης). Τα κρίσιμα σημεία από εδώ και πέρα είναι ο προσδιορισμός του πλαισίου για την επόμενη ημέρα της χώρας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος χρηματοδότησης, και η λύση που θα δοθεί στο θέμα του χρέους.

Αλμα τραπεζικών μετοχών

Το αίσιον πέρας του stress test τροφοδότησε το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στη Σοφοκλέους. Η αγορά κινήθηκε ανοδικά όλη την εβδομάδα και είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε άλμα άνω του 15% οδηγώντας και τον Γενικό Δείκτη σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, στις 850 μονάδες, με κέρδη άνω το 4%. Η μετοχή της Alpha Bank ανήλθε στα 2,140 ευρώ ξεπερνώντας την τιμή της ανακεφαλαιοποίησης του 2015 (2 ευρώ), όπως και η Εθνική που έκλεισε στα 0,3166 ευρώ έναντι 0,3 της τιμής της ανακεφαλαιοποίησης του 2015. Πολύ κοντά στην τιμή ανακεφαλαιοποίησης ανήλθε η Eurobank κλείνοντας στο 0,9780 ευρώ (έναντι 1 ευρώ), ενώ η Πειραιώς βρίσκεται αρκετά πίσω καθώς –παρά τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας– διαπραγματεύεται στα 3,170 ευρώ έναντι 6 ευρώ που έγινε η αύξηση κεφαλαίου το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή