3 εκατομμύρια περισσότερες αεροπορικές θέσεις για τη θερινή περίοδο

3 εκατομμύρια περισσότερες αεροπορικές θέσεις για τη θερινή περίοδο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προοπτικές της τουριστικής κίνησης στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας βάσει του προγραμματισμού των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών στα τέλη Μαρτίου για τη θερινή περίοδο του 2018 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, αφού δείχνουν 2.978.010 περισσότερους τουρίστες (+18%).

Σε απόλυτους αριθμούς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το 2017 αυξήθηκε κατά 7,4% σε σύγκριση με το 2016 και διαμορφώθηκε σε 30,161 εκατομμύρια ταξιδιώτες, οι δε εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 14,630 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,8%, σύμφωνα με την ΤτΕ. Ηδη δε φέτος την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 12,7% και οι εισπράξεις κατά 4,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

3 εκατομμύρια περισσότερες αεροπορικές θέσεις  για τη θερινή περίοδο-1

Αν και το γεγονός προμηνύει νέο ρεκόρ αφίξεων για τον ελληνικό τουρισμό, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αφενός ο προγραμματισμός αλλάζει διαρκώς, καθώς εξελίσσεται η σεζόν, και αφετέρου οι αφίξεις υπολείπονται του αριθμού θέσεων, αναλόγως της πληρότητας των αεροπλάνων», επισημαίνει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, δρ Αρης Ικκος. Συνεπώς η αναμενόμενη τελική μεταβολή αεροπορικών αφίξεων θα διαφοροποιηθεί από αυτήν που δείχνει ο προγραμματισμός θέσεων του Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Αξιοσημείωτες είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται στα περιφερειακά αεροδρόμια από τις αγορές της Γερμανίας (+34% ή 946.000 περισσότερους επισκέπτες), του Ην. Βασιλείου (+13% ή 449.000), της Πολωνίας (+56% ή 464.000), της Ιταλίας (+14% ή 159.000) και της Γαλλίας (+15% ή 126.000). Αντιθέτως, μείωση καταγράφεται μόνο από τις αγορές της Ρωσίας (-8% ή -109.000), αν και μικρότερη από αυτή που έδειχναν τα ίδια στοιχεία νωρίτερα φέτος, και της Βουλγαρίας (-51% ή -7.000).

Η Ελλάδα παραμένει στο Top 10 των κυριότερων τουριστικών προορισμών στις βασικές της αγορές με εξαίρεση τις αγορές της Ρωσίας (11η) και των ΗΠΑ (25η). Ειδικότερα, κατέχει την πρώτη θέση στις γειτονικές αγορές της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Κύπρου, τη δεύτερη στην αγορά της Ρουμανίας, ενώ στην Ιταλία κατατάσσεται στην πέμπτη θέση. Αξιοσημείωτη είναι η θέση της Ελλάδας στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου (6η), της Γαλλίας (7η) και της Γερμανίας (8η). Η εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά επί του θετικότερου όσον αφορά τους μεσογειακούς προορισμούς, με τη χώρα μας να βρίσκεται σε όλες τις αγορές στο Top 5 των κυριότερων προορισμών με εξαίρεση τη Ρωσία (6η).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή