Υστέρηση 268 εκατ. ευρώ στα έσοδα τον Μάρτιο

Υστέρηση 268 εκατ. ευρώ στα έσοδα τον Μάρτιο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένα κατά 268 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου ήταν τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Μάρτιο, χτυπώντας ένα πρώτο καμπανάκι στην κυβέρνηση, αν και στο σύνολο του α΄ τριμήνου του έτους τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένα κατά 407 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Την ίδια ώρα, οι μειωμένες έναντι του στόχου δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, παίζουν καθοριστικό ρόλο για άλλη μία φορά στη δημιουργία υπερπλεονάσματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, οι δαπάνες του ΠΔΕ ήταν το πρώτο τρίμηνο 348 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 332 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα από την Ε.Ε. για την πραγματοποίηση έργων του ΠΔΕ ήταν 965 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 465 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Συνολικά, ο κρατικός προϋπολογισμός, με βάση τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το α΄ τρίμηνο του έτους σημείωσε πρωτογενές πλεόνασμα 2,366 δισ ευρώ έναντι στόχου για 1,096 δισ ευρώ, ενώ και το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ήταν πλεονασματικό στα 454 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 816 εκατ. ευρώ.

Η υπέρβαση αυτή του στόχου, σε επίπεδο τριμήνου, ήταν αποτέλεσμα των εξής παραγόντων:

1. Της υπέρβασης των εσόδων. Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 936 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο, εκ των οποίων τα 407 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό και τα 529 εκατ. από το ΠΔΕ. Υπέρβαση σημειώθηκε κυρίως στις κατηγορίες έμμεσων φόρων ΠΟΕ (130 εκατ. ευρώ), απολήψεων από Ε.Ε. (114 εκατ. ευρώ) και λοιπών μη φορολογικών εσόδων (374 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, μειωμένα έναντι του στόχου ήταν κυρίως ο ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων (78 εκατ. ευρώ), ο φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών (67 εκατ. ευρώ και ο ΦΠΑ λοιπών (32 εκατ. ευρώ). Ειδικά τον Μάρτιο αξιοσημείωτη ήταν η υστέρηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (36 εκατ. ευρώ), όπως και των ειδικών κατηγοριών (36 εκατ. ευρώ) και ο ΦΠΑ λοιπών (63 εκατ. ευρώ).

2. Της υστέρησης των δαπανών κατά 335 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 332 από το ΠΔΕ. Μειωμένες έναντι του στόχου κατά 150 εκατ. ευρώ ήταν και οι δαπάνες για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή