Πιέσεις για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης από Βρυξέλλες

Πιέσεις για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης από Βρυξέλλες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εξαιρετικά κρίσιμη» για τη συμφωνία που θα επιτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης στην οποία παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις. Στην ενημέρωση που έκανε Ευρωπαίος αξιωματούχος χθες στις Βρυξέλλες για το Εurogroup της Παρασκευής 27 Απριλίου, ανέφερε πως στόχος είναι να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο –staff level agreement– τον Μάιο, «το οποίο θεωρώ δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος τόνισε ότι «τα 88 προαπαιτούμενα έχουν μέχρι στιγμής εκπληρωθεί σε πολύ μικρό βαθμό», προσθέτοντας πως τα περισσότερα είναι επακόλουθες ενέργειες από υφιστάμενη νομοθέτηση. Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα, είπε ο αξιωματούχος προειδοποιώντας πως αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ούτε να συμφωνηθεί το μεταμνημονιακό πλαίσιο μετά τη λήξη του προγράμματος.

Γι’ αυτό και στο επόμενο Εurogroup στη Σόφια θα υπάρξει συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποχή και τον τρόπο με τον οποίο τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορούν να συνδεθούν με την επιτήρηση της χώρας. Ομως ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι «δεν θα ήθελα να ανεβάσω τις προσδοκίες για την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας στη Σόφια». Ο βασικός στόχος είναι να υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις τον Ιούνιο, «όταν όλα τα στοιχεία του πακέτου θα είναι στη θέση τους», τονίζοντας για άλλη μια φορά πως οι θεσμοί πρέπει πρώτα να δουν την αξιολόγηση να ολοκληρώνεται.

Τον Ιούνιο οι αποφάσεις

«Ολα θα αποφασιστούν όταν θα υπάρχει η αξιολόγηση και αυτό θα συμβεί τον Ιούνιο». «Θα έχουμε συμφωνία τον Ιούνιο, δεν μου αρέσει να ακούω κόσμο να μιλάει για μετά τον Ιούνιο, γιατί αυτό δεν βοηθάει», είπε. Τόνισε δε ότι η συνολική συμφωνία θα περιέχει και τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, την επιτήρηση της χώρας μετά τη λήξη του προγράμματος, την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγηση αλλά και την απόφαση για το ύψος του δημοσιονομικού μαξιλαριού που θα δοθεί στην Ελλάδα με την τέταρτη αξιολόγηση και θα επιτρέψει την ασφαλή έξοδο της χώρας στις αγορές.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Σόφια της Βουλγαρίας, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής για την οικονομία, το οποίο έχει στείλει στους θεσμούς εδώ και δύο εβδομάδες.

Οι θεσμοί, την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν εκφράσει τις ενστάσεις τους όσον αφορά την ελληνική στρατηγική, ζητώντας κυρίως μία σειρά από διευκρινίσεις στις προτάσεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Η παρουσίαση του σχεδίου ανάπτυξης την Παρασκευή στη Σόφια θα γίνει στην τελική ελληνική πρόταση και ο σκοπός είναι να λάβει το πράσινο φως από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και την ενεργοποίηση του δικού του προγράμματος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι αν όντως ενεργοποιηθεί, δεν αναμένεται να επεκταθεί πέραν της διάρκειας του προγράμματος του ESM, δηλαδή μετά τις 20 Αυγούστου. Γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως η τελευταία προθεσμία προκειμένου το Ταμείο να αποφασίσει κατά πόσον θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι τέλος Μαΐου, εντείνοντας τις πιέσεις στην Αθήνα (να έχει ολοκληρώσει την 4η αξιολόγηση) αλλά και στις Βρυξέλλες που θα πρέπει να έχει συμφωνήσει με το Ταμείο στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή