Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν δείξει διαθέσεις «αντίστασης» τόσο απέναντι στους διεθνείς τριγμούς όσο και στην επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες, με τις αποδόσεις στους βραχυπρόθεσμους αλλά και τους μακροπρόθεσμους τίτλους να υποχωρούν και τις τιμές τους να αυξάνονται.

Τα 10ετή ελληνικά ομόλογα, τα οποία αποτελούν και τον «καθρέφτη» του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, αν και δεν σημειώνουν τη θεαματική βελτίωση που είχαν τον Ιανουάριο, οπότε είχαν επιστρέψει στα επίπεδα του 2006, ωστόσο έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η πτώση της απόδοσής του κάτω από το 4% αυτή την εβδομάδα (στο 3,978% χθες) ύστερα από ένα διάστημα έντονων πιέσεων το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει και πάλι να σκέφτεται την επόμενη έξοδο στις αγορές. Σημαντικό στοιχείο είναι πως το ενδιαφέρον των επενδυτών απέναντι στους ελληνικούς τίτλους έχει επιστρέψει, όπως τουλάχιστον μαρτυρούν οι τζίροι στη δευτερογενή αγορά (ΗΔΑΤ), όπου τις τελευταίες ημέρες οι αγοραστές έχουν το πάνω χέρι.

Αν και δεν διαμορφώνεται στα επίπεδα του Μαρτίου, την περασμένη Παρασκευή ο τζίρος στην ΗΔΑΤ ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ και αυτή την εβδομάδα κινείται στα 30 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Μάρτιος αποτέλεσε μήνα-ρεκόρ, με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 860 εκατ. ευρώ, όταν ο συνολικός τζίρος της αγοράς ολόκληρο το 2017 ήταν 550 εκατ. ευρώ.

Πιο αργή αλλά σταθερή βελτίωση παρατηρείται στον 7ετές ομόλογο, το οποίο, αν και ξεπέρασε τη «φουρτούνα» του Φεβρουαρίου, οπότε είδε την απόδοσή του να εκτοξεύεται στο 4,2%, ωστόσο δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει στο 3,5% και στην απόδοση με την οποία εκδόθηκε, και κινείται στο 3,62%. Παράλληλα, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε και ξεκίνησε το διεθνές sell-off, διαμορφώνεται η απόδοση του 5ετούς, αγγίζοντας το 3,1%.

Η έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ήταν αυτή που «ξεκλείδωσε» το ενδιαφέρον στην αγορά των ελληνικών κρατικών τίτλων αυτόν τον μήνα, αφού η βιωσιμότητά του αποτελεί το νούμερο ένα ζήτημα για τους επενδυτές. Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, μια απόφαση σχετικά με το ελληνικό χρέος θα αποτελέσει το απόλυτο σήμα προς τους επενδυτές. Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Nomura είχε επισημάνει ότι ο καταλύτης για ένα ράλι στα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσε να είναι οι πιθανές θετικές ειδήσεις από τα μέτωπα της τέταρτης αξιολόγησης και της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ η ορατότητα γύρω από τα stress tests των ελληνικών τραπεζών και το «καθεστώς» της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες για την πορεία των ελληνικών τίτλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή