Πετρόπουλος: Αγνωστο πόσο θα κοπούν οι συντάξεις από το 2019

Πετρόπουλος: Αγνωστο πόσο θα κοπούν οι συντάξεις από το 2019

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απολύτως καμία δέσμευση αναφορικά με το ύψος των συντάξεων από τις αρχές του επομένου έτους, όταν και άπαντες αναμένουν νέες περικοπές εξαιτίας μνημονιακών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, μα και υποσχέσεις ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν «για το καλύτερο αποτέλεσμα», παρέσχε σήμερα το πρωί από τη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Αν. Πετρόπουλος, με αφορμή ερώτηση του κ. Γ.Κουτσούκου (ΔΗΣΥ) κατά την διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Γνωρίζετε ότι η χώρα μας έχει δεσμευθεί με αποφάσεις του 2010 να μην υπερβαίνει ποτέ η δημοσιονομική δαπάνη το 16,2% του ΑΕΠ. Τον Ιανουάριο του 2019 θα υπάρξουν στα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων τα ποσά που αφορούν το ύψος των συντάξεων μετά τον επανυπολογισμό» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πετρόπουλος, για να συνεχίσει: «Η χορήγηση θα γίνει από 1η Ιανουαρίου του 2019 και μέχρι τότε μπορούμε να προσπαθούμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους συνταξιούχους μας. Εχουμε την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Επομένως, κάντε λίγο υπομονή».

Σε άλλο σημείο και απαντώντας στην έντονη κριτική της αντιπολίτευσης που σήμερα εκφράστηκε διά στόματος του κ. Κουτσούκου, ο κ. Πετρόπουλος υποστήριξε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φωνές περί καθυστερήσεων στην απόδοση των συντάξεων.

«Μέχρι την 1η Γενάρη 2015 είχαμε μεγάλες εκκρεμότητες πραγματικά στις συντάξεις, και κύριες και επικουρικές» είπε αρχικά ο υφυπουργός Εργασίας και στη συνέχεια παρέθεσε τα ακόλουθα στοιχεία:

«Συνολικά τον Γενάρη του 2015 είχαμε σε εκκρεμότητα 347 χιλιάδες κύριες συντάξεις και 70 χιλιάδες επικουρικές σε εκκρεμότητα. Τώρα έχουμε 75 χιλιάδες κύριες και 101 χιλιάδες επικουρικές συντάξεις. Έχουμε σε εκκρεμότητα 36 χιλιάδες εφάπαξ, ενώ είχαμε τον Γενάρη του 2015 76 χιλιάδες εφάπαξ, δηλαδή τον διπλάσιο αριθμό. Επομένως, μόνο για καθυστέρηση δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε».

Από την πλευρά του ο ερωτών βουλευτής της ΔΗΣΥ υπενθύμισε ότι η σημερινή συγκυβέρνηση ψήφισε «την περικοπή των συντάξεων από 1-1-2019», ενώ σε ό,τι αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων, τόνισε πως έπρεπε ήδη να έχει γίνει:

«Είχατε υποχρέωση μέχρι τέλος Μάρτη να κάνετε τους επανυπολογισμούς και να στείλετε στους έρμους τους συνταξιούχους ένα χαρτάκι που να λέει: «Κύριε Γιάννη μου, τόσα θα σου κόψω». Και δεν το κάνετε. Κι ερωτώ: Αυτό δεν έχει σκοπιμότητα, για να μην μάθει ο κόσμος τι θα του κόψετε και εξεγερθεί;»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή