Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν ορισμένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και η υποχώρηση του ευρώ έδωσαν χθες ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που έκλεισαν όλα με κέρδη. Ανοδικά κινούνταν, άλλωστε, μέχρι αργά το βράδυ και η Wall Street, χάρη στο άλμα κατά 9,4% που σημείωσε η μετοχή της Facebook. Νωρίτερα, το δημοφιλέστερο μέσον κοινωνικής δικτύωσης είχε αναφέρει ιλιγγιώδη άνοδο κερδών κατά 63% αλλά και μεγάλη αύξηση του αριθμού των χρηστών του.

Με την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητη συνολικά την πολιτική της, το ευρώ υποχώρησε και το βράδυ κυμαινόταν στο 1,2122 δολ. Εδωσε, έτσι, ώθηση στις μετοχές, ενώ όταν ανακοινώθηκαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα επιχειρήσεων, εξανεμίστηκε η ανησυχία για την άνοδο των αποδόσεων ομολόγων. Μιλώντας στο Reuters ο Μίσλαβ Ματέκα, αναλυτής της JPMorgan, τόνισε πως «από τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων που έχουμε δει έως τώρα, η εικόνα φαίνεται ενθαρρυντική στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη και την Ιαπωνία είναι λιγότερο λαμπρή αλλά πάντως θετική». Ετσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 0,57%, ο XETRA DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 0,63% και ο CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 0,74%. Με τη μεγαλύτερη άνοδο και συγκεκριμένα 1% έκλεισε ο FTSE MIB του Μιλάνου και με 0,87% ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 100.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν τα αποτελέσματα των τραπεζών, με τη μετοχή της νορβηγικής τράπεζας DNB να σημειώνει άλμα 6,7%. Αιτία της εκτίναξής της ήταν τα κέρδη της που υπερέβησαν τις προσδοκίες μετά την αυξημένη δραστηριότητα της τράπεζας στον πετρελαϊκό κλάδο. Στη Wall Street, άλλωστε, μετά τις πιέσεις που είχαν δεχθεί οι μετοχές τις τελευταίες ημέρες, οι βασικοί δείκτες κινούνταν ανοδικά μέχρι αργά το βράδυ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones σημείωνε κέρδη 1,11% και ο δείκτης τεχνολογίας S&P 1,12%. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό στην αμερικανική αγορά, καθώς στοιχεία της Thomson Reuters φέρνουν το 79,7% των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου να σημειώνει κέρδη που υπερβαίνουν τις προβλέψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή