Ανάπτυξη 2,1% «βλέπει» το ΙΟΒΕ για το 2018

Ανάπτυξη 2,1% «βλέπει» το ΙΟΒΕ για το 2018

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 2,1% εκτιμά τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το τρέχον έτος το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, έναντι 2,5% που είναι η επίσημη εκτίμηση από την πλευρά της κυβέρνησης. Η απόκλιση από την επίσημη εκτίμηση, όπως υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, δεν είναι αμελητέα καθώς μεταφράζεται σε 40.000 λιγότερες θέσεις εργασίας, ενώ σημείωσε ότι «εάν η ελληνική οικονομία δεν προσχωρήσει προς τον δρόμο των δομικών μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στο άνοιγμα των αγορών και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της δημόσιας διοίκησης, ο ρυθμός πραγματικής μεγέθυνσης της οικονομίας κατά την επόμενη δεκαετία δύσκολα θα υπερβεί το 1% ετησίως».

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος σημείωσε ότι η αναμφίβολη βελτίωση των συνθηκών και των προοπτικών για την ελληνική οικονομία δεν συνιστά το οριστικό τέλος της κρίσης. «Τα σημαντικά δομικά προβλήματα της οικονομίας δεν έχουν αντιμετωπιστεί και ο κίνδυνος οι θετικές εξελίξεις να παρερμηνευθούν και να οδηγήσουν στην εγκατάλειψη της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας παραμένει», υπογράμμισε ο κ. Αθανασόπουλος, θέτοντας ως βασικό στόχο «τη σύγκλιση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης, η οποία επιτυγχάνεται με ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης 3% με 4% ετησίως».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, η ανάπτυξη το τρέχον έτος θα στηριχθεί στη συνέχιση της ανόδου των εξαγωγών με ρυθμό 8%, καθώς και στη συμβολή των επενδύσεων, που εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά +16%. Οι επενδύσεις θα στηριχθούν στην επιτάχυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στους εξωστρεφείς τομείς –μεταποίηση, τουρισμός, μεταφορές– και στις αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Η κατανάλωση των νοικοκυριών θα ενισχυθεί κατά 1%, υποστηριζόμενη από την κάμψη της ανεργίας, ενώ αρνητικά θα συνεχίσουν να επιδρούν οι πιέσεις από τα νέα δημοσιονομικά μέτρα (αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, επιβολή νέων έμμεσων φόρων).

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η κάμψη που σημειώθηκε το 2017 προήλθε από την ενίσχυση της απασχόλησης σε εξωστρεφείς μεταποιητικούς κλάδους, στον τουρισμό, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, αλλά όπως παρατηρεί το ΙΟΒΕ, το ένα τέταρτο της μείωσής της προήλθε από συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού. Για το 2018 προβλέπεται περαιτέρω αποκλιμάκωση στο 19,8% στο σύνολο του έτους, υποστηριζόμενη από την ενίσχυση της απασχόλησης στους τομείς που συνέβαλαν το 2017, ενώ θετική θα είναι και η συμβολή του κατασκευαστικού κλάδου μέσα από την επιτάχυνση του ΠΔΕ, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις νέες οικοδομές.

Οι τράπεζες

Στον τραπεζικό τομέα, η αποκατάσταση εμπιστοσύνης συνεχίζεται με αργό ρυθμό ενόψει των αποτελεσμάτων του stress test τον Μάιο και η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα παρέμεινε σε πτωτική τροχιά στην αρχή του 2018. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, με προοπτική βελτίωσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κάτι που συνδέεται με τη διαχείριση των αποτελεσμάτων του stress test και τη συνέχιση της καλής επίδοσης των τραπεζών στη μείωση των κόκκινων δανείων. Στις θετικές εξελίξεις που αναμένεται να συνεχιστούν το 2018, συγκαταλέγονται η πλήρης «απεξάρτηση» των τραπεζών από τον ELA πριν από τα τέλη του έτους, η συνεχιζόμενη σταδιακή επιστροφή καταθέσεων των νοικοκυριών και η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή