Eurogroup: Πρώτα η αξιολόγηση, μετά το χρέος

Eurogroup: Πρώτα η αξιολόγηση, μετά το χρέος

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΦΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Χωρίς συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έληξε το σημερινό Eurogroup, καθώς εκτιμήθηκε ότι δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, για να γίνει συζήτηση στο επίπεδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο χρόνος όμως μετράει αντίστροφα, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι έχει προθεσμία μέχρι τέλος Μαίου για να αποφασίσει το διοικητικό του Συμβούλιο κατά πόσο θα ενεργοποιήσει ένα πρόγραμμα με χρηματοδότηση.

Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαίου με σκοπό να πετύχουν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, Staff Level Agreement, καθώς βασική προϋπόθεση για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δια μέσω του μέλους του εκτελεστικού του συμβουλίου Μ. Κερέ έστειλε σαφείς προειδοποιήσεις ότι εφόσον η Ελλάδα δεν θα ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης μετά την έξοδο από το πρόγραμμα πρέπει να τηρήσει απόλυτα τις μεταμνημονιακές της δεσμεύσεις, οι οποίες όσο πιο ισχυρές είναι τόσο το καλύτερο, καθώς όπως είπε, «από τις 21 Αυγούστου, η Ελλάδα δεν θα κρίνεται από την τρόικα, αλλά από τις αγορές».

Συγχρόνως ο κ. Κερέ τόνισε την ανάγκη τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να είναι εμπροσθοβαρή ενώ ο μηχανισμός που θα συμφωνηθεί να είναι αυτόματος. Ξεκαθάρισε δε ότι η ΕΚΤ συντάσσεται στο θέμα αυτό με το ΔΝΤ.

Ο κ. Κερέ προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί από την ελληνική πλευρά περισσότερη προσπάθεια στους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, στην ταχύτητα των πλειστηριασμών αλλά και να επιταχυνθεί η νομοθεσία για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών, αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

H ανακοίνωση

Οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν στο Eurogroup στην Σόφια για τα βασικά θέματα που αφορούν την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της Ελλάδας, αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν μετά το Eurogroup.

«Οι θεσμοί πληροφόρησαν το Eurogroup για την πρόοδο που επετεύχθη στη συνεχιζόμενη και τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε στο Eurogroup το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της Ελλάδας, περιγράφοντας συνοπτικά τους στόχους και τις προτεραιότητες των επόμενων χρόνων.

Οι υπουργοί ενημερώθηκαν επίσης για τα βασικά θέματα που αφορούν την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Πληροφορήθηκαν επίσης και για τα τεχνικά σημεία που έχουν επιτευχθεί έως τώρα σχετικά με τον μηχανισμό αναπτυξιακής προσαρμογής, ως μέρος των πιθανών μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα. Συζήτησαν επίσης και την πιθανή μορφή που θα μπορούσε να λάβει το μεταμνημονιακό πλαίσιο για τη χώρα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή