Αναζητείται η ευκαιρία για έξοδο στις αγορές

Αναζητείται η ευκαιρία για έξοδο στις αγορές

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με τα θετικά αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, φαίνεται ότι δημιουργούν ένα παράθυρο ευκαιρίας και «ξαναζεσταίνουν» τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές, στα οποία βασίζεται το αφήγημα της καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα.

Παρότι το μεγαλύτερο σήμα για τα ξένα χαρτοφυλάκια θα ήταν η απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς η βιωσιμότητά του θα «ξεκλειδώσει» την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αναλυτές και οικονομολόγοι επισημαίνουν στην «Κ» ότι, καθώς κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί σύντομα, η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να επιδιώξει μία νέα έκδοση ομολόγου, κάτι το οποίο δεν αποτελεί «κακή ιδέα».

O επικεφαλής αναλυτής για την Ευρώπη της Eurasia, Mujtaba Rahman, μιλώντας στην «Κ» εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που θα δημιουργήσουν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών για να βγει και πάλι στις αγορές, καθώς το μεσοπρόθεσμο διάστημα κρύβει πολλές προκλήσεις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurasia, το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας σε σχέση με το 2015, όταν διενεργήθηκαν τα προηγούμενα stress tests στις ελληνικές τράπεζες, τελικά έχει αποδειχθεί καλύτερο απ’ ό,τι προβλεπόταν, τόσο στα δυσμενή όσο και στα βασικά σενάρια, και έτσι είναι εξαιρετικά απίθανο η τρέχουσα άσκηση να οδηγήσει σε σημαντικά κεφαλαιακά ελλείμματα.

«Αμέσως μετά τα stress tests και εντός του Μαΐου, είναι πιθανώς η καλύτερη στιγμή για την Ελλάδα να βγει στις αγορές, καθώς το μεσοπρόθεσμο διάστημα φαίνεται να κρύβει πολλές προκλήσεις, δεδομένων των ανησυχιών για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, την ενίσχυση του προστατευτισμού και τη σύσφιγξη των νομισματικών συνθηκών», τονίζει ο κ. Rahman, επισημαίνοντας ότι «το βασικό σενάριο της Eurasia είναι πως δεν υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να ακολουθήσει τον δρόμο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής μετά το τέλος του προγράμματος, αλλά θα βρεθεί σε μια περίοδο “ενισχυμένης εποπτείας” που θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να παρακολουθούν τα πράγματα από απόσταση».

Η ελληνική κυβέρνηση βασίζεται στην έξοδο στις αγορές, έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα επαρκές κεφαλαιακό μαξιλάρι το οποίο θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μετά το τέλος του προγράμματος, προκειμένου να αποφύγει την επιλογή της πιστωτικής γραμμής.

Σύμφωνα με τον Francois Cabau, οικονομολόγο της Barclays, η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης χωρίς περαιτέρω επίσημη οικονομική βοήθεια. Οπως εκτιμά, θα ξαναβγεί στις αγορές, έτσι ώστε να τελειώσει το πρόγραμμα με αρκετά κεφάλαια (cash buffer) για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών έως τα τέλη του 2019, το οποίο θα διαμορφωθεί στα 20 δισ. ευρώ. Πάντως, όπως επισημαίνει, η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει «ανεξάρτητη» μετά τον Αύγουστο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και είναι δύσκολο να πετύχει πλεονάσματα 3,5% κάθε χρόνο έως και το 2022.

Περιορισμένα περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης των τρεχουσών αποδόσεων

Με την αγορά να έχει εδώ και καιρό αποτιμήσει τα θετικά αποτελέσματα των stress tests, κάποιοι αναλυτές εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά το κατά πόσον θα υπάρξει πραγματική βελτίωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από τα σημερινά επίπεδα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι απαγορευτικό για μία νέα έξοδο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, έπειτα από ένα διάστημα βελτίωσης, έχει επιστρέψει κάτω του 4% και στα επίπεδα των αρχών Φεβρουαρίου, προτού ξεσπάσει η διεθνής αναταραχή. Ωστόσο, η απόδοση του 7ετούς ομολόγου, το οποίο «παρακολουθεί» πιο στενά η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ήταν ο τίτλος τον οποίο εξέδωσε πρόσφατα, παραμένει ακόμα πάνω από το 3,5% που ήταν η απόδοση της έκδοσης (στο 3,61% διαμορφώθηκε την Παρασκευή), με το καθοδικό «σπάσιμο» αυτού του επιπέδου να αναμένεται να δώσει το σήμα της επόμενης εξόδου στις αγορές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Nichola James, επικεφαλής αξιολογήσεων του καναδικού οίκου DBRS, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα τη νέα αξιολόγηση για τη χώρα μας, σημειώνει στην «Κ» ότι «οι ελληνικές αρχές, όπως και οι αρχές όλων των χωρών, είναι λογικό να εξετάζουν το σωστό timing για μία έκδοση ομολόγου. Ωστόσο, οι αγορές καθορίζουν αυτό το timing και το αν μία νέα έξοδος αμέσως μετά τα stress tests είναι καλή ιδέα ή όχι, θα εξαρτηθεί από το πώς οι επενδυτές θα “μεταφράσουν” τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης». Η κ. James επισημαίνει ότι «μία νέα επιτυχημένη έκδοση ομολόγου από την Ελλάδα, το επόμενο διάστημα, θα θεωρηθεί από την DBRS πιστωτικά θετικό γεγονός για τη χώρα, ενώ αν και η συμφωνία για το χρέος καθυστερεί, μία θετική εξέλιξη αναφορικά με αυτό θα είναι ένα θετικό σήμα για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα».

Το timing δεν είναι τόσο κρίσιμο, επισημαίνει η οικονομολόγος της Wood & Co., Ραφαέλα Τενκόνι. Οπως σημειώνει μιλώντας στην «Κ», σύμφωνα με το μοντέλο που χρησιμοποιεί η Wood, η «δίκαιη αξία» για την απόδοση του ελληνικού ομολόγου τοποθετείται στο 4% για το τρέχον έτος. Αρα, είτε η Ελλάδα βγει στις αγορές άμεσα είτε βγει έπειτα από έναν ή δύο μήνες, δεν υπάρχει τεράστια διαφορά, με την ελάφρυνση του χρέους να μην έχει συμφωνηθεί ακόμα. Το σίγουρο είναι, όπως επισημαίνει η κ. Τενκόνι, ότι το να βγαίνει συχνά η Ελλάδα στις αγορές είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς «απαντά» έτσι στις ερωτήσεις των επενδυτών πιο συχνά και βελτιώνει τη ρευστότητά της. Είναι λογικό η ελληνική κυβέρνηση να θέλει να κάνει αυτό το βήμα ως μέρος της στρατηγικής της, ωστόσο καθώς η Ελλάδα δεν αναμένεται να μπει στο QE, κάτι που θα βελτίωνε σημαντικά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να περιμένει, καταλήγει η οικονομολόγος της Wood.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή