ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν στα 3,4 δισ. τα χρέη του Δημοσίου

ayxithikan-sta-3-4-dis-ta-chrei-toy-dimosioy-2248385

Συνεχίζουν την αυξητική τους πορεία οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του, με το συνολικό ποσό να φθάνει πλέον τα 3,409 δισ. ευρώ. Τη στιγμή που η κυβέρνηση πρέπει να εκκαθαρίσει μέχρι το τέλος του προγράμματος (τον προσεχή Αύγουστο) τις υποχρεώσεις της, ακολουθεί αντίστροφη πορεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στα τέλη Μαρτίου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των υπουργείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου έφθασαν τα 2,734 δισ. ευρώ, από 2,620 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2018, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 114 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιορίστηκαν στα 675 εκατ. ευρώ από 776 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου Ειδικότερα, τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώθηκαν στα τέλη Μαρτίου ως εξής:

• 181 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία.

• 326 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

• 1,308 δισ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 485 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.

• 529 εκατομμύρια είναι οι οφειλές των νοσοκομείων.

• 389 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα.

• 675 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Σημειώνεται ότι τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα, δεδομένου ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΓΛΚ δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία, καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες. Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ (ατομικό φύλλο έκπτωσης) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Από τον Δεκέμβριο του 2015 και εφεξής οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών, για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ (εκκαθαρισμένα και μη), μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.