Εκτίναξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και τον Μάρτιο

Εκτίναξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και τον Μάρτιο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα και μάλιστα σε μήνες που δεν υπάρχουν φορολογικές υποχρεώσεις. Σε έναν «νεκρό» φορολογικά μήνα όπως ο Μάρτιος, οι απλήρωτοι φόροι ανήλθαν στα 776 εκατ. ευρώ και συνολικά το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπερνούν τα 3,55 δισ. ευρώ.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων χρεών οφείλεται στο ότι αρκετοί φορολογούμενοι «έχασαν» τις δόσεις της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων, επιβλήθηκαν τεράστια πρόστιμα σε φορολογούμενους τα οποία δεν πληρώθηκαν, αλλά και στη φορολογική εξάντληση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση που η κατάσταση αυτή συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες, η τρύπα στα έσοδα του προϋπολογισμού θα διευρυνθεί σημαντικά, δεδομένου ότι το προσεχές διάστημα ξεκινάει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και τον Ιούλιο θα πρέπει να πληρωθεί και η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ τον Σεπτέμβριο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Η απάντηση της φορολογικής διοίκησης στο φαινόμενο αυτό είναι κατασχέσεις. Συγκεκριμένα, μόνο τον Μάρτιο έγιναν 21.275 κατασχέσεις. Συνολικά, οι φορολογούμενοι στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα ανέρχονται σε 1.109.971, ενώ μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα σε ακόμα 1.720.690 που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο.

Εκτίναξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και τον Μάρτιο-1

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η φορολογική διοίκηση:

1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 101,6 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 3,55 δισ. ευρώ αφορούν νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Από τα 3,55 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι ανέρχονται σε 3,3 δισ. ευρώ. Οπως διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ, από το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος των 3,55 δισ. ευρώ το 1 δισ. ευρώ χρωστούν 26 οφειλέτες.

2. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 3.907.847. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1.720.690 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

3. Σε 1.109.971 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών.

4. Από το σύνολο των οφειλών 14,110 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί επισήμως «ανεπίδεκτα είσπραξης», διαμορφώνοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος σε 87,531 δισ. ευρώ.

Πάντως, το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ παλαιών και «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγουμένων ετών. Βέβαια, μπροστά στο τεράστιο ποσό των 101,6 δισ. ευρώ που ανέρχονται συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, η είσπραξη του ανωτέρω ποσού φαντάζει σαν σταγόνα στον ωκεανό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή