Θετικό το stress test για τις τράπεζες

Θετικό το stress test για τις τράπεζες

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αντέχουν» ακόμα και σε νέο εκτροχιασμό της εγχώριας οικονομίας οι συστημικές τράπεζες καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα του stress test που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, εμφανίζουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια ​​και με το δυσμενές σενάριο.

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών τα αποτελέσματα τερματίζουν την αβεβαιότητα και τον κύκλο εσωστρέφειας και επιτρέπουν στις διοικήσεις να επικεντρωθούν στη μείωση των κόκκινων δανείων και τη χρηματοδότηση της οικονομίας.  Σύμφωνα με την ΤτΕ τα αποτελέσματα του stress test δείχνουν ότι στην ​θεωρητική ​περίπτωση αρνητικής εξέλιξης της ελληνικής οικονομίας την επόμενη τριετία, το λεγόμενο δυσμενές σενάριο, «η επίπτωση στην κεφαλαιακή τους βάση θα ήταν περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδες που αντιστοιχούν σε 15,5 δισ. ευρώ». Οι απώλειες αυτές υπερκαλύπτονται από την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης κεφαλαίου.

«Στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν τίθεται θέμα επιτυχίας ή αποτυχίας. Τα αποτελέσματά της, μαζί με άλλες σχετικές εποπτικές πληροφορίες, χρησιμοποιούνται για να σχηματιστεί μια συνολική εποπτική αξιολόγηση της κατάστασης μιας τράπεζας», τονίζει η ΤτΕ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές δεν είχε οριστεί επίσημα κατώτατο όριο κεφαλαιακής επάρκειας για το δυσμενές σενάριο ωστόσο φαίνεται ότι το 5,5% ήταν το σημείο συναγερμού κάτω από το οποίο πιθανότατα θα απαιτούνταν άμεση αύξηση κεφαλαίου. 

Αναλυτικότερα η Alpha Bank –η οποία εμφάνισε τις ισχυρότερες επιδόσεις – ολοκλήρωσε την άσκηση με δείκτη κεφαλαιακή επάρκειας 20,37% με το βασικό σενάριο και 9,69% με το δυσμενές. Η Eurobank εμφάνισε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16,56% με το βασικό και 6,75% με το δυσμενές σενάριο, η Εθνική 15,99% με το βασικό και 6,92% με το δυσμενές ενώ η Τράπεζα Πειραιώς 14,52% με το βασικό και 5,9% με το δυσμενές. Για την Πειραιώς υπήρχε ανησυχία για το αν θα καταφέρει να περάσει το stress test ωστόσο οι αποτελεσματικές κινήσεις της νέας διοίκησης, τόσο σε ότι αφορά τη μείωση των «κόκκινων» δανείων όσο και την ανάκτηση οφειλών, αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη και οδήγησαν στο θετικό αποτέλεσμα. Η Πειραιώς ανακοίνωσε αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ότι «υλοποιεί Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, προκειμένου να διασφαλίσει ότι συνεχίζει να υπερτερεί των κεφαλαιακών απαιτήσεων». Οι άλλες τράπεζες δήλωσαν ότι δεν θα υποβάλλουν νέα κεφαλαιακά πλάνα. Σημειώνεται ότι το δυσμενές σενάριο της άσκησης προέβλεπε μείωση του ΑΕΠ κατά 1,3% για την εφετινή χρονιά, περαιτέρω συρρίκνωση κατά 2,1% το 2019 και σταθεροποίηση με +0,2% τι 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή