ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερη πιο γερασμένη χώρα στην Ε.Ε. η Ελλάδα

Δεύτερη πιο γερασμένη χώρα στην Ε.Ε. η Ελλάδα

Η δεύτερη πιο γερασμένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν χθες, καθώς για κάθε τρία άτομα σε παραγωγική ηλικία, το 2017 αντιστοιχούσε ένας ηλικιωμένος άνω των 65 ετών. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιταλία, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων παρουσιάζει το Λουξεμβούργο.

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία παρουσίασε χθες τον δείκτη εξάρτησης ηλικιωμένων στις χώρες της Ε.Ε. για το 2017, που στην πράξη «φωτογραφίζει» το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών επί του συνολικού πληθυσμού και φέρνει τη χώρα μας σε μία από τις πλέον δυσχερείς θέσεις. Ο ελληνικός πληθυσμός γερνάει, με κίνδυνο να εκτινάξει εκ νέου τη συνταξιοδοτική δαπάνη εκτός στόχου, παρά τις δραματικές περικοπές των συντάξεων, παλαιών και νέων, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών κατά τις πρόσφατες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις.

Δεύτερη πιο γερασμένη χώρα στην Ε.Ε. η Ελλάδα-1

Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ, κατά μέσον όρο, στην Ευρώπη τα άτομα άνω των 65 ετών αντιστοιχούν στο 19,4% των ατόμων ηλικίας μεταξύ 15-64 ετών, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι 33,6%, με την Ιταλία να βρίσκεται σε χειρότερη θέση με 34,8%. Στη Φινλανδία το 33,2% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 εξαρτάται από τον υπόλοιπο ενεργό πληθυσμό, στην Πορτογαλία το ποσοστό είναι 32,5%, ενώ σημαντικό πρόβλημα εμφανίζει και η Γερμανία με 32,4%. Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στο Λουξεμβούργο (20,5%), στην Ιρλανδία (20,7%), στη Σλοβακία (21,5%) και στην Κύπρο (22,8%).

Συνολικά, ο πληθυσμός της Ε.Ε. ηλικίας άνω των 65 ετών εκτιμάται σε περίπου 100 εκατ. ανθρώπους, με τον δείκτη εξάρτησης ηλικιωμένων να αυξάνεται δραματικά. Είναι ενδεικτικό ότι, πριν από 20 χρόνια, υπήρχαν περίπου 5 άτομα σε παραγωγική ηλικία (μεταξύ 15 και 64 ετών) για κάθε έναν ηλικιωμένο πάνω από τα 65, δέκα χρόνια μετά, ο δείκτης ήταν 4 προς 1 και σήμερα πλησιάζει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 3 προς 1. Στην Ελλάδα το έχει αγγίξει, με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναδεικνύουν το δημογραφικό ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του μέλλοντος, καθώς εκτιμά πως το 2070 ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων θα εκτοξευθεί στο 63%. Στην πράξη, για κάθε 10 άτομα που θα βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία μεταξύ 15 και 64 ετών, το όχι και τόσο μακρινό 2070, θα υπάρχουν σχεδόν 7 ηλικιωμένοι άνω των 65 που θα «εξαρτώνται» από αυτούς. Και αυτό, με δεδομένες τις περικοπές τόσο των νέων συντάξεων που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου όσο και των παλαιών, που θα εφαρμοστούν από το 2019. Οπως μάλιστα επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, ο νόμος Κατρούγκαλου επέφερε περικοπές στις νέες κύριες συντάξεις έως 30%, στις επικουρικές, στα εφάπαξ, στις συντάξεις χηρείας κ.α., ενώ αύξησε και τις ασφαλιστικές εισφορές. Σήμερα, 1,16 εκατ. συνταξιούχοι ζουν με κύρια σύνταξη μόλις 364 ευρώ.  

Παράλληλα, ο ίδιος νόμος δημιούργησε σοβαρές αδικίες και ανισότητες εις βάρος ασφαλισμένων που καταβάλλουν μεγάλες εισφορές επί πολλά χρόνια, προς όφελος άλλων που έχουν μικρότερη ασφαλιστική συνεισφορά. Μάλιστα, από το 2019 και μετά, οι συντάξεις του δημοσίου συστήματος ασφάλισης θα είναι υποχρηματοδοτημένες, ενώ σωρευτικά, με τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, οι ήδη συνταξιούχοι εκτιμάται ότι θα χάσουν επιπλέον 20 δισ. ευρώ.