Εφτασε ο λογαριασμός του ΕΦΚΑ για χιλιάδες επαγγελματίες, αγρότες

Εφτασε ο λογαριασμός του ΕΦΚΑ για χιλιάδες επαγγελματίες, αγρότες

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο… ταμείο στέλνει ο ΕΦΚΑ χιλιάδες ασφαλισμένους μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, που από χθες είδαν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του Tαμείου και καλούνται να πληρώσουν σε 5 δόσεις επιπλέον εισφορές για το 2017.

Παράλληλα θα πρέπει έως και τις 18 Μαΐου να καταβάλουν και τις τρέχουσες εισφορές για τον Μάρτιο του 2018. Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του ΕΦΚΑ, ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2017 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών που ασκούσαν αποκλειστικά επιχειρηματική ή αγροτική δραστηριότητα, κατά το έτος εκκαθάρισης, κι έχουν ήδη αναρτηθεί στον ιστότοπο του οργανισμού 1.155.534 ειδοποιητήρια εκκαθάρισης ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκκαθάρισης για τις υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων, και συγκεκριμένα για όσους έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση, αλλά και όσους αμείβονται ως οιωνοί μισθωτοί, με δελτία παροχής υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το Ταμείο, οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο του ΕΦΚΑ για να πληροφορηθούν τα αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο, προκειμένου να προλάβουν τις προβλεπόμενες ημερομηνίες για τις πληρωμές.

Εφτασε ο λογαριασμός του ΕΦΚΑ για χιλιάδες επαγγελματίες, αγρότες-1

Βέβαια, κατά τις πρώτες ώρες ανάρτησης των αποτελεσμάτων, το σύστημα του ΕΦΚΑ δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στον όγκο των επισκέψεων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες από ασφαλισμένους και λογιστές. Αντιδράσεις υπήρξαν και από το γεγονός ότι κάποιοι είχαν σπεύσει να προκαταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές του Μαρτίου, το σύστημα τις συμψήφισε με τις δόσεις του χρεωστικού υπολοίπου με αποτέλεσμα να εμφανίζει απλήρωτες τις τρέχουσες εισφορές.

Οπως δήλωσε πάντως, χθες, στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, βάσει της εκκαθάρισης, 1.230.000 ασφαλισμένοι, ήτοι το 88% των μη μισθωτών, πληρώνουν εισφορές έως 200 ευρώ τον μήνα.

Αναλυτικά, πιστωτικό υπόλοιπο εμφανίζεται σε όσους το 2017 είχαν πληρώσει υψηλότερες εισφορές από αυτές που αντιστοιχούσαν στο εισόδημα που δήλωσαν το 2016. Το ποσό επιστροφής εμφανίζεται στο ειδοποιητήριο αφού πρώτα έχει συμψηφιστεί με ενδεχόμενες οφειλές από τις εισφορές Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου του 2018.

Εάν είναι άνω των 50 ευρώ, μπορεί να παραμείνει στον λογαριασμό του ασφαλισμένου προκειμένου να συμψηφιστεί με ασφαλιστικές εισφορές επόμενων μηνών. Βασική προϋπόθεση, να υποβάλει ο ασφαλισμένος σχετικό αίτημα έως τις 31 Μαΐου 2018. Σε αντίθετη περίπτωση το εναπομείναν πιστωτικό υπόλοιπο θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων. Μάλιστα, έχει ήδη δημιουργηθεί ηλεκτρονική υπηρεσία προκειμένου να συμπληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού. Η είσπραξη θα γίνει έως τον Ιούλιο, καθώς η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει επιστροφή εντός 2μήνου από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.

Εάν το πιστωτικό υπόλοιπο είναι έως 50 ευρώ, αυτό δεν επιστρέφεται. Θα συμψηφιστεί με επόμενη τρέχουσα εισφορά.

Αντίθετα, όσοι έχουν χρεωστικό υπόλοιπο, πλήρωσαν δηλαδή το 2017 λιγότερες εισφορές από αυτές που αντιστοιχούσαν στο εισόδημα του 2016, θα το πληρώσουν ισόποσα κατανεμημένο σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί έως 31 Μαΐου του 2018, ενώ η τελευταία δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 28 Σεπτεμβρίου του 2018.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από πρόσφατο έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, οι δόσεις της εκκαθάρισης είναι αυτές που καθορίζουν και το εάν ένας μη μισθωτός θα λάβει ασφαλιστική ενημερότητα. Αναλυτικά, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν εμπρόθεσμα και στο σύνολό τους τα ποσά των δόσεων, προκειμένου να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και να μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα. Οσο για τις τρέχουσες εισφορές του 2018, μπορούν να καταβάλουν το ελάχιστα προβλεπόμενο ύψος εισφορών, ανεξάρτητα από το ποσό που αναγράφεται στα ειδοποιητήρια. Και αυτό, γιατί ο τελικός λογαριασμός για το 2018 θα «κλείσει» με τον συμψηφισμό που θα γίνει –βάσει του σχεδιασμού– από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή