«Βαριά» εποπτεία μετά το πρόγραμμα βλέπει η HSBC

«Βαριά» εποπτεία μετά το πρόγραμμα βλέπει η HSBC

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή ως προς τη συνέχιση εφαρμογής του προγράμματος πιθανολογεί η HSBC ότι μπορεί να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ αν χάσει τις εκλογές, επηρεάζοντας αρνητικά την ανάκαμψη και το επενδυτικό κλίμα.

Οπως εξηγεί ο αναλυτής της τράπεζας, σε χθεσινή έκθεσή της για την Ελλάδα, η εφαρμογή του προγράμματος ήταν πιο ομαλή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρά επί Ν.Δ. και ένας από τους λόγους ήταν η λιγότερο σκληρή αντιπολίτευση στη Βουλή και στους δρόμους. Αν επιστρέψει στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να επιστρέψει και στις συνήθειες του παρελθόντος, αν και η HSBC δεν θεωρεί ότι θα φτάσει στο σημείο να ζητεί έξοδο από την Ευρωζώνη. Πάντως, γενικά θεωρεί ότι οι πρόωρες εκλογές ίσως δημιουργήσουν κάποια αβεβαιότητα, αλλά δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο.

Η έκθεση συντάχθηκε έπειτα από πρόσφατη επίσκεψη στελεχών της τράπεζας και πελατών της στην Αθήνα, όπου συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τους θεσμούς και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Η μεταπρογραμματική εποπτεία μπορεί να μη διαφέρει και τόσο από ένα πρόγραμμα», είναι ένα από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι εκπρόσωποί της μετά τις επαφές αυτές.

Με άλλα λόγια, μιλούν και αυτοί για ένα «μνημόνιο χωρίς λεφτά», παρότι στην έκθεσή τους υποστηρίζουν επίσης ότι η Ελλάδα είναι καθ’ οδόν για μια «καθαρή» έξοδο.

Οπως εξηγούν, η «ενισχυμένη εποπτεία», που συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup, θα περιλαμβάνει αξιολογήσεις κάθε τρίμηνο, με βάση συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι θα προσδιοριστούν σε μια επιστολή προθέσεων που θα συμφωνηθεί πριν από τη λήξη του προγράμματος, πιθανώς τον Ιούνιο. Η διαφορά από τις σημερινές αξιολογήσεις είναι ότι το «καρότο» δεν θα είναι εκταμιεύσεις δόσεων του δανείου, αλλά ίσως η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (SMPs και ΑΝFAs), περίπου 5 δισ. ευρώ. Ο συντάκτης της έκθεσης σχολιάζει, μάλιστα, ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει μια πολύ ελαφριά εποπτεία, αλλά η εντύπωση που αποκόμισε η HSBC από τις επαφές της με την Ε.Ε. ήταν ότι αυτή θα είναι «βαριά».

Στην έκθεση, την οποία η τράπεζα τιτλοφορεί «Το τελευταίο σπρώξιμο της Ελλάδας», εκτιμάται ότι θα υπάρξει συμφωνία σε αξιολόγηση και χρέος στο  Eurogroup της 21ης Ιουνίου, αν και μερικά από τα προαπαιτούμενα μπορεί να καθυστερήσουν να εφαρμοστούν, οπότε η εκταμίευση της τελευταίας δόσης, 12 δισ. ευρώ, θα γίνει Ιούλιο ή Αύγουστο.

Για την ελάφρυνση του χρέους, η τράπεζα εκτιμά ότι θα περιλαμβάνει επέκταση των ωριμάνσεων κατά 10-12 χρόνια, επαναγορά δανείων, καθώς και πιο μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης συνδεδεμένα με το ΑΕΠ (γαλλικός μηχανισμός).

Για το ΔΝΤ εκτιμά ότι μπορεί να μην προλάβει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα, αλλά να εκδώσει ανάλυση πιστοποιώντας ότι το χρέος είναι βιώσιμο και να συμμετάσχει στην εποπτεία μετά το πρόγραμμα.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι πλήρως καλυμμένες ώς το 2020 (45 δισ. ευρώ), αναφέρει επίσης η τράπεζα και εκτιμά ότι η χώρα δεν θα βγει στις αγορές πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου ή πριν σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Καμπανάκι χτυπά, τέλος, για την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι αν δεν προσελκυσθούν επενδύσεις θα επιβεβαιωθεί το ΔΝΤ, που βλέπει χαμηλή πτήση μακροπρόθεσμα, στο 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή