ΣΕΒ: Δύσκολος ο στόχος για ανάπτυξη 2,3% το 2019 χωρίς ενίσχυση επενδύσεων

ΣΕΒ: Δύσκολος ο στόχος για ανάπτυξη 2,3% το 2019 χωρίς ενίσχυση επενδύσεων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα για το κατά πόσον είναι εφικτός ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης του 2019 (2,3%, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) διατυπώνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο του που κυκλοφόρησε χθες.

Οπως σημειώνει, «η οικονομία θα είναι δύσκολο να πετύχει την αναπτυξιακή πρόβλεψη του 2019 (+2,3%), χωρίς επιτάχυνση της επενδυτικής και εξαγωγικής δραστηριότητας, σε μια ευρωπαϊκή οικονομία όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης επίσης θα επιβραδύνονται (+2% το 2019 από +2,3% το 2018)».

Ο ΣΕΒ σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ανοιξιάτικες προβλέψεις της αναθεώρησε προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, στο 1,9% για φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης το φθινόπωρο για 2,5% και στο 2,3% για το 2019, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης επίσης για 2,5%.

Ακόμη και γι’ αυτή την αναθεωρημένη πρόβλεψη, όμως, διατυπώνει αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι εφικτή, χωρίς πρωτοβουλίες για την τόνωση των επενδύσεων.

Προηγούνται, βεβαίως, η ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και η άρση των συνθηκών αβεβαιότητας, που ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ως προς τις συνθήκες άσκησης της μεταμνημονιακής πολιτικής.

Κατά το μηναίο δελτίο του ΣΕΒ (επικεφαλής οικονομολόγος Μιχάλης Μασουράκης), η οικονομία παρουσιάζει αυτή τη στιγμή γενικά «θετική εικόνα, με τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές να κινούνται ανοδικά, τις λιανικές πωλήσεις να ανακάμπτουν μετά την αποδυνάμωσή τους το τελευταίο τρίμηνο του 2017 και την ανεργία να υποχωρεί. Επιπρόσθετα, σημειώνει το δελτίο, οι ενδείξεις για την πορεία του τουρισμού προεξοφλούν, εκτός απρόοπτων γεγονότων, νέο ρεκόρ αφίξεων το 2018, ενώ, τέλος, οι καταθέσεις των νοικοκυριών σταθεροποιούνται».

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι οι εκκρεμότητες αναφορικά με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος, σε συνδυασμό με τις ασαφείς συνθήκες άσκησης οικονομικής πολιτικής μετά τη λήξη του προγράμματος, δημιουργούν πιέσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Το δελτίο επικαλείται μία σειρά από δείκτες που εξελίσσονται θετικά: οικονομικού κλίματος, καταναλωτικής εμπιστοσύνης, υπευθύνων προμηθειών, παραγωγής στη μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών, εξαγωγών αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία, εισπράξεων από τουρισμό και μεταφορές, καταθέσεων και όγκου λιανικών πωλήσεων, αν και στον τελευταίο, τον Φεβρουάριο, η εικόνα ήταν μεικτή. Επίσης, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο ήταν μειωμένο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, αλλά οριακά αυξημένο σε σχέση με τον Ιανουάριο.

«Τα παραπάνω στοιχεία», σημειώνει το δελτίο του ΣΕΒ, «αποτυπώνουν τη σταδιακή δημιουργία ενός θετικού κλίματος στην οικονομία, που αναμένεται να ενισχυθεί εφόσον ξεπεραστεί η αβεβαιότητα γύρω από την ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης και την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, σταδιακές βελτιώσεις θα είναι δύσκολο να δημιουργήσουν συνθήκες υψηλών και βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης. Στη σημερινή συγκυρία, η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων προβάλλει ως η μόνη διέξοδος για την αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων. Στη βάση αυτή είναι απολύτως αναγκαίο η κυβέρνηση και η δημόσια διοίκηση να δώσουν προτεραιότητα στη δημιουργία δομών, μηχανισμών και διαδικασιών επιτάχυνσης των επενδύσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή