ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαράζ ελέγχων, κατασχέσεων για να εισπραχθούν 6 δισ.

s23_1705aade-ofeiles-efor
16s1sdoe-thumb-large

Κυνηγητό σε όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ξεκινάει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, με στόχο τη μείωση του στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Στο πλαίσιο αυτό, η φορολογική διοίκηση διευρύνει τους ελέγχους για όσους έχουν χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο ενώ σχεδιάζονται και ηλεκτρονικά συστήματα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), για το 2018 οι κατασχέσεις αναμένεται να επεκταθούν σε επιπλέον 150.000-200.000 οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Παράλληλα προβλέπονται απλούστερες διαδικασίες για τις κατασχέσεις θυρίδων και 190.000 έλεγχοι, σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, θα ελεγχθούν μεγάλες επιχειρήσεις, φορολογούμενοι με μεγάλη περιουσία, μπαρ και εστιατόρια για να διαπιστωθεί η έκδοση αποδείξεων, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και εκτεταμένοι έλεγχοι για τον περιορισμό στο λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνικών.

Οι εισπρακτικοί στόχοι είναι υψηλότεροι από το περυσινό έτος καθώς η φοροδιαφυγή έχει διογκωθεί λόγω των σκληρών φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων αλλά και εξαιτίας της αναβάθμισης των συστημάτων ελέγχου που διαθέτει πλέον η εφορία.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων προβλέπει:

• Ληξιπρόθεσμα χρέη. Σύμφωνα με το σχέδιο, φέτος η φορολογική διοίκηση υπολογίζει να εισπράξει περίπου 6 δισ. ευρώ από παλαιά, προ του 2018, και νέα χρέη που θα δημιουργηθούν φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό θα αυξηθούν οι επιστολές προς τους οφειλέτες για την τακτοποίηση των χρεών τους και εάν δεν συμμορφωθούν, θα ενεργοποιηθούν τα αναγκαστικά μέτρα που προβλέπουν κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ακινήτων. Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ σχεδιάζει τη δημιουργία αυτοματοποιημένου συστήματος είσπραξης οφειλών. Η παρέμβαση αφορά την ανάπτυξη και λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος για την παρακολούθηση, διαχείριση και αυτοματοποίηση διαδικασιών που αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το σύστημα θα έχει τις ακόλουθες εφαρμογές:

• Παρακολούθηση ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.

• Παρακολούθηση και αυτοματοποίηση συμψηφισμών.

• Διαχείριση ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.

• Παρακολούθηση και αυτοματοποίηση λήψης μέτρων είσπραξης.

• Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογουμένων για θέματα οφειλών.

Στόχος του έργου είναι η ελληνική φορολογική διοίκηση να αναπτύξει μια αυτοματοποιημένη διαδικασία για τη διαχείριση των οφειλών, ώστε να είναι σε θέση να εγγυηθεί άμεσα την επίλυση σημαντικού τμήματος αυτών.

Ελεγχοι. Το 2018 θα διενεργηθούν 190.000 έλεγχοι από τις εφορίες και τα τελωνεία. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ και το θερινό πρόγραμμα ελέγχων, με τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ να ξεκινούν εφόδους στα νησιά των Κυκλάδων.

Θυρίδες. Εισήγηση για την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για το άνοιγμα των θυρίδων αναμένεται να καταθέσει η φορολογική διοίκηση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στόχος είναι να εντοπίζονται άμεσα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου, πριν αυτά χαθούν ή μεταφερθούν από τους οφειλέτες.