Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για χρέη προς τους δήμους

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για χρέη προς τους δήμους

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον χορό των πλειστηριασμών μετά τις εφορίες μπαίνουν και οι δήμοι, σε μια προσπάθεια να εισπράξουν μέσω ρευστοποιήσεων ληξιπρόθεσμες οφειλές από μισθωτήρια ή άλλες υποχρεώσεις.

Οπως προκύπτει από τους πλειστηριασμούς που αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction, σήμερα ο Δήμος Ξάνθης βγάζει σε πλειστηριασμό 83 κινητά περιουσιακά στοιχεία του σωματείου Θρακική Θεατρική Σκηνή Ξάνθης με τιμές που ξεκινούν από 2 ευρώ για οφειλές 66.426 ευρώ. Τα εκποιούμενα αντικείμενα είναι από κασετόφωνα, πικάπ και dvd player έως κούτες με διάφορα καλώδια (όπως περιγράφεται στο δελτίο του πλειστηριασμού) αλλά και έξι μαύρες σακούλες απορριμμάτων με διάφορες βιντεοκασέτες, ενώ οι τιμές εκκίνησης ξεκινούν από τα 5 ευρώ και φθάνουν έως και τα 100 ευρώ. Αντίστοιχα, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας έχει αναρτήσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δώδεκα πλειστηριασμούς κινητών αντικειμένων επιχείρησης, όπως παιχνίδια, καφετιέρες, τραπεζάκια σιδερένια, καρέκλες μπαμπού κ.ά., με τιμές πρώτης προσφοράς από 13 ευρώ. Σήμερα, επίσης, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων βγάζει σε πλειστηριασμό για οφειλές φυσικού προσώπου ύψους 2,5 εκατ. ευρώ ισόγειο κατάστημα στο Χαλάνδρι με πρώτη τιμή τις 280.000 ευρώ, ενώ άλλοι δύο πλειστηριασμοί που ήταν προγραμματισμένοι για σήμερα ανεστάλησαν.

Η απειλή του πλειστηριασμού έχει οδηγήσει μεγάλη μερίδα των οφειλετών να αναζητήσει λύση με την τράπεζα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ένας στους τρεις οφειλέτες που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον πλειστηριασμό –ακόμα και αν αυτός δεν έχει ανακοινωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα– καταφεύγει σε διακανονισμό. Ηδη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει ανακοινωθεί η διενέργεια 9.330 πλειστηριασμών, από τους οποίους 560 θα διενεργηθούν σήμερα, αύριο και μεθαύριο. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των πλειστηριασμών έχει επισπεύδουσες τις τράπεζες και εκτός από το Δημόσιο και τους δήμους, σε ορισμένους επισπεύδοντες είναι ιδιώτες. Ο ρυθμός ένταξης των πλειστηριασμών που προγραμματίζονται στην πλατφόρμα eauction αυξάνεται καθημερινά και καθιστά απόλυτα εφικτή τη δέσμευση που έχουν αναλάβει οι τράπεζες για τη διενέργεια 18.000 πλειστηριασμών εντός του 2018.

Προς το παρόν και ελλείψει ζήτησης στην αγορά ακινήτων, οι τράπεζες αγοράζουν οι ίδιες πολλά από τα ακίνητα που βγάζουν στον πλειστηριασμό. Πρόκειται για ακίνητα τα οποία έχουν επιλεγεί και θεωρούνται εμπορεύσιμα, δηλαδή ότι μπορούν να μεταβιβαστούν σε μεταγενέστερο χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία της «Κ», από το σύνολο των 1.241 πλειστηριασμών που πραγματοποιήθηκαν από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου, οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, έως και τα τέλη Μαρτίου, οι τράπεζες έχουν αγοράσει τα μισά και συγκεκριμένα 617 ακίνητα από αυτά που πλειστηριάστηκαν. Οι τράπεζες έχουν υπολογίσει ότι τα δύο προσεχή χρόνια θα αγοράσουν πάνω από 5.000 ακίνητα και για τον λόγο αυτό έχουν εγγράψει στον προϋπολογισμό τους έως και 5 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των 1.241 πλειστηριασμών που έχουν πραγματοποιηθεί, οι 509 κηρύχθηκαν άγονοι, ενώ ενδιαφέρον υπήρξε μόλις για 115 ακίνητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή