Ο χρόνος τελειώνει, προειδοποιεί το ΔΝΤ για το χρέος

Ο χρόνος τελειώνει, προειδοποιεί το ΔΝΤ για το χρέος

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα προσπάθεια σύγκλισης με τους Ευρωπαίους στο θέμα του χρέους πραγματοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο για επαφές με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς.

«Ο χρόνος τελειώνει», προειδοποίησε χθες ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, σχετικά με τη συμφωνία για το χρέος, τονίζοντας για άλλη μία φορά ότι, παρά την πρόοδο που έχει υπάρξει στις διαπραγματεύσεις, οι προτάσεις των Ευρωπαίων δεν έχουν φτάσει ακόμη σε σημείο που να ικανοποιεί το Ταμείο.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα», σημείωσε ο κ. Ράις, ο οποίος εξήγησε πως αυτό αφορά το θέμα του χρέους, καθώς η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος δεν άφησε καμία αμφιβολία για τη σημασία που θα έχει για τις αγορές η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Οπως είπε, η συμμετοχή εξ ορισμού θα σημαίνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και θα οδηγήσει σε προσέλκυση επενδύσεων. Ενα βιώσιμο χρέος είναι προϋπόθεση για μια βιώσιμη ανάπτυξη, συνέχισε. Πάντως, δεν θέλησε να σχολιάσει πού θα φτάσει το κόστος δανεισμού αν δεν μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, το Ταμείο δεν αφήνει ποτέ το τραπέζι, είπε ο κ. Ράις επικαλούμενος την κ. Λαγκάρντ, για να τονίσει ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται. Ωστόσο, σημείωσε ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος καθώς τον Αύγουστο λήγει το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Τόνισε, πάντως, ότι ακόμη και χωρίς ενεργοποίηση του προγράμματος, θα συνεχίσει να ασχολείται με την Ελλάδα, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας, όπως έγινε και με την Πορτογαλία. Αλλωστε, θύμισε ότι το Ταμείο δεν έχει συνεισφέρει χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα από το 2014 και παρ’ όλα αυτά εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος ανέφερε εξάλλου ότι τα αποτελέσματα των στρες τεστ ακόμη μελετώνται από το Ταμείο, που δεν τα έχει αποτιμήσει προς το παρόν.

Λίγο νωρίτερα, τον χαρακτήρα του επείγοντος στις αποφάσεις για το χρέος έδωσε χθες από τη Βουλή και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα «μια από τις κρισιμότατες στιγμές» της μνημονιακής περιόδου.

«Είναι η τελευταία ευκαιρία για να πουν οι Ευρωπαίοι τις προτάσεις τους για το χρέος», είπε. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει οικονομικά στο ελληνικό πρόγραμμα (παραμένοντας ως τεχνικός σύμβουλος) και θα επισημοποιηθεί κατά κάποιον τρόπο η εκτίμηση του Ταμείου πως το χρέος της Ελλάδας δεν θα είναι βιώσιμο μετά το 2030, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τη στάση των αγορών άμεσα απέναντι στην ελληνική οικονομία. Οπως εξήγησε, ήδη, η υπάρχουσα ανάλυση περί χρέους θεωρεί το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο έως το 2030. Στο σημείο αυτό ο κ. Ψαλιδόπουλος υπογράμμισε: «Το ζήτημα είναι ότι μετά το 2030 υπερτερούν οι αρνητικοί παράγοντες και για τον λόγο αυτό το χρέος χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο. Εάν δεν δοθούν αυτά τα οποία το Ταμείο ζητεί, το πρόγραμμα δεν θα ενεργοποιηθεί. Το Ταμείο φυσικά θα είναι παρόν ως τεχνικός σύμβουλος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή