Ιταλία και αξιολόγηση ασκούν πιέσεις σε κρατικά, αλλά και σε εταιρικά ομόλογα

Ιταλία και αξιολόγηση ασκούν πιέσεις σε κρατικά, αλλά και σε εταιρικά ομόλογα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλοιό πιέσεων συνέχισαν να βρίσκονται τα ελληνικά ομόλογα, με τους πωλητές να έχουν πάρει τα ηνία της αγοράς το τελευταίο διάστημα, τόσο λόγω εσωτερικών όσο και εξωτερικών παραγόντων, στέλνοντας την απόδοση του 10ετούς χθες κοντά στο 4,5%

Οι κραδασμοί που προκάλεσαν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία στην αγορά ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, συνέχισαν και χθες να επηρεάζουν έντονα τους ελληνικούς τίτλους, παρόλο που τόσο τα ιταλικά όσο και τα υπόλοιπα ομόλογα της περιοχής ανέκαμψαν από τις απώλειες της Τετάρτης.

Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποδεικνύει το πόσο ευαίσθητη είναι η ελληνική αγορά στα εξωτερικά σοκ, τη στιγμή που τα ξένα χαρτοφυλάκια την αντιμετωπίζουν ως αναδυόμενη αγορά και άρα αγορά υψηλού ρίσκου.

Την ίδια στιγμή, ούτε οι εγχώριες εξελίξεις ευνοούν την επενδυτική διάθεση, καθώς οι καθυστερήσεις όσον αφορά τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης σε συνδυασμό με το ακόμη ανοιχτό ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους –το οποίο αποτελεί «προαπαιτούμενο» για τους επενδυτές έτσι ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα– ενισχύουν την αβεβαιότητα και οδηγούν σε συνεχείς πιέσεις στους ελληνικούς τίτλους.

Ετσι, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ξεπέρασε χθες το 4,4%, φτάνοντας το 4,447% και τα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Μαρτίου, η απόδοση του 5ετούς έσπασε το «φράγμα» του 3,5% για πρώτη φορά από τις 27 Μαρτίου και διαμορφώθηκε στο 3,511%, ενώ η απόδοση του 7ετούς διατηρήθηκε πάνω από το 4% αγγίζοντας το 4,065%, στα επίπεδα που είχε βρεθεί λίγο μετά την «ταραχώδη» έκδοσή του στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σε αυτές τις ευμετάβλητες και δυσμενείς συνθήκες στις αγορές με την εκτόξευση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα και τις εξελίξεις στην Ιταλία, που «τάραξαν» το επενδυτικό κλίμα, η Εθνική Πανγαία αποφάσισε την αναβολή της διαδικασίας προσφοράς ομολογιών ονομαστικού κεφαλαίου 400 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στις χρηματαγορές, προκειμένου να επανεκκινήσει τη σχετική διαδικασία όταν οι συνθήκες σταθεροποιηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία κατά τη διάρκεια του roadshow της έκδοσης το οποίο ξεκίνησε στις 15 Μαΐου είχε επαφές με αρκετούς επενδυτές και το ενδιαφέρον τόσο από Ελληνες όσο και από ξένους θεσμικούς ήταν έντονο. Αξίζει να σημειώσουμε πως, αρχικά, η απόδοση των ομολογιών αναμενόταν να διαμορφωθεί μεταξύ 3% με 4%.

Ωστόσο, δεδομένης της επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος, η οποία ενείχε τον κίνδυνο να οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολογιών υψηλότερα, προτίμησε να τηρήσει στάση αναμονής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πανγαίας, θα χρησιμοποιούσε τα καθαρά έσοδα από την έκδοση και πώληση των ομολογιών για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού (ο οποίος ανέρχεται συνολικά στα 290 εκατ. ευρώ) και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς, όπως νέες επενδύσεις σε ακίνητα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή