Απλοποίηση αδειοδότησης εγκατάστασης και λειτουργίας μεταποιητικών επιχειρήσεων

Απλοποίηση αδειοδότησης εγκατάστασης και λειτουργίας μεταποιητικών επιχειρήσεων

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρυθμίσεις με στόχο την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης εγκατάστασης και λειτουργίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων πρόκειται να θεσπίσει το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Οι ρυθμίσεις αυτές αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που είχε, χθες, με τους εκπροσώπους των δανειστών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης.

Στην ίδια συνάντηση συμφωνήθηκε, επίσης, ότι ενόψει των αλλαγών που προβλέπεται για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων, θα πρέπει να τροποποιηθούν οι τρεις κατηγορίες οχλήσεων που ισχύουν από τη δεκαετία του ’80 και οι οποίες πλέον θεωρούνται ξεπερασμένες λόγω της προόδου στην περιβαλλοντική τεχνολογία. Για τις αλλαγές αυτές θα αξιοποιηθούν οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, ενώ αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε ορίζοντα διετίας.

Η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αδειοδότηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων ξεκίνησε με την ψήφιση του νόμου 4442/2016 τον Νοέμβριο του 2016.

Ο εν λόγω νόμος προβλέπει διάφορα στάδια αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Το πρώτο αφορά την έναρξη λειτουργίας επιχειρήσεων με απλή γνωστοποίηση και εφαρμόζεται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα τουριστικά καταλύματα και πισίνες εντός αυτών, τις μεταποιητικές δραστηριότητες τροφίμων και ποτών. Μέχρι τα τέλη του 2018 θα ακολουθήσει η νομοθέτηση της απλοποίησης της αδειοδότησης για τους κλάδους των λατομείων και των logistics, ενώ θα θεσπιστεί και η οριζόντια νομοθεσία για την άδεια εγκατάστασης συνολικά στη βιομηχανία.

Ο τρίτος και τελευταίος κύκλος νομοθεσίας στο πλαίσιο της απλοποίησης αδειοδότησης των επιχειρήσεων, που γίνεται σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και σε συμφωνία με τους δανειστές, περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την περιβαλλοντική βιομηχανία και για τα συνεργεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή