ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκλεισε η συμφωνία με τους θεσμούς – Με τις νέες αντικειμενικές ο ΕΝΦΙΑ του 2018

Εκλεισε η  συμφωνία με τους θεσμούς – Με τις νέες αντικειμενικές ο ΕΝΦΙΑ του 2018

Έκλεισε στις 8 το απόγευμα του Σαββάτου η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης και η  κυβέρνηση καλείται τώρα να υλοποιήσει μια σειρά από προαπαιτούμενα ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου επιδιώκεται να υπάρξει συνολική συμφωνία, μαζί με το χρέος και τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

Τότε αναμένεται να εγκριθεί και η τελευταία δόση του τρίτου μνημονίου, η οποία θα περιλαμβάνει και ένα ποσό για το «μαξιλάρι ρευστότητας» ενόψει της εξόδου στις αγορές.

Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στα μέσα Ιουνίου πολυνομοσχέδιο για να κλείσει τα προαπαιτούμενα.

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία που έκλεισε προβλέπει ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα είναι έτοιμες στα μέσα Ιουνίου.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος , «η τεχνική συμφωνία έκλεισε, υπάρχει συμφωνία για όλα και τυπικά θα επικυρωθεί από το Eurogroup της Πέμπτης».

Αυτό που συμφωνήθηκε, ουσιαστικά, όπως και ο ίδιος ο υπουργός είπε, είναι τι πρέπει να γίνει ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Πολλά πρέπει να γίνουν, μερικά είναι δύσκολα τεχνικά, αναγνώρισε ο υπουργός, προσθέτοντας όμως ότι σε όλα «ξέρουμε τι πρέπει να γίνει».

Συμπλήρωσε ότι την Πέμπτη «μπορεί να γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το χρέος», ενώ στο επόμενο Eurogroup, της 21ης Ιουνίου, θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα «αγκάθια» λύθηκαν με ικανοποιητικό τρόπο για την ελληνική πλευρά, αν και πρόσθεσε ότι προφανώς σε κάποια «βάλαμε νερό στο κρασί μας».

Οι διαπραγματεύσεις κύλησαν και αυτή όπως και την προηγούμενη φορά  γρήγορα και ομαλά και δεν απαιτήθηκαν ξενύχτια στο Χίλτον, όπως κατ επανάληψιν είχε συμβεί στο παρελθόν.

Από την πλευρά τους, οι θεσμοί δήλωσαν τα εξής: «Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα ολοκληρώθηκε. Επετεύχθη τεχνική συμφωνία σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Αυτή η συμφωνία θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 24ης Μαϊου 2018. Οι ελληνικές αρχές αποσκοπούν στο να εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα το ταχύτερο δυνατόν, ενόψει του Eurogroup  της 21ης Ιουνίου 2018.  Προς αυτό το σκοπό, εντατικές ανταλλαγές θα επακολουθήσουν μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης».

Αστερίσκοι από ΔΝΤ

Πάντως, το ΔΝΤ εξέδωσε ξεχωριστή ανακοίνωση, στην οποία αφήνει να εννοηθεί οτι υπάρχουν εκκρεμότητες σε κάποια θέματα, όπως το δημοσιονομικό και επανέρχεται στο θέμα του χρέους. Αυτό σημαίνει οτι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγείρει το ΔΝΤ απαιτήσεις εφ όσον μπεί τελικά στο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα,  η δήλωση του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ράις έχει ως εξής:

«Μια αποστολή του ΔΝΤ επισκέφθηκε την Αθήνα  16-19 Μαίου, για να συζητήσει πολιτικές που θα μπορούσαν να υποστηρίχθούν από ενα προληπτικό πρόγραμμα (διευθέτηση) του Ταμεόυ, Η αποστολή σημείωσε καλή πρόοδο και θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις αρχές από τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ τις ερχόμενες μέρες, επικεντρώνοντας σε εναπομένοντα θέματα στις περιοχές των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Εκ παραλλήλου, οι διαπραγματεύσεις με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας συνεχίζονται, ενόψει της εξασφάλισης διασφαλίσεων για την αναγκαία ελάφρυνση χρέους προκειμένου να υπάρξει ενα πρόγραμμα (διευθέτηση) του ΔΝΤ.  Η αποστολή συμμετείχε μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος του ESM».