ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φωτίου για μειώσεις στις συντάξεις: «Ας περιμένουμε τις εξελίξεις, τρομοκρατείτε τον κόσμο»

Φωτίου για μειώσεις στις συντάξεις: «Ας περιμένουμε τις εξελίξεις, τρομοκρατείτε τον κόσμο»

«Βρισκόμαστε σε μία επιταχυνόμενη και κρίσιμη κατάσταση, η οποία θα φέρει εξελίξεις», σχολίασε σήμερα το πρωί η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, αναφερόμενη στο τι θα γίνει με τις συντάξεις, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα αναφερθεί στο ζήτημα επισήμως.

Στο πλαίσιο της συζήτησης επί των συμφωνηθέντων στην τηλεόραση του Ant1 και κληθείσα να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο των μειώσεων στις συντάξεις, η κ. Φωτίου είπε ότι τα «δεδομένα είναι διαφορετικά σήμερα, είναι εν εξελίξει. Να περιμένετε όλοι γιατί (σ.σ. έτσι) τους τρομοκρατούσατε και τους ανάπηρους ότι θα τους κόψουμε τα επιδόματα». «Δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση που να έχει δείξει ενδιαφέρον στους ανθρώπους που έχουν προβλήματα και στους αδύνατους», σχολίασε σχετικά και πρόσθεσε: «Υπερκαλύπτουμε το πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που παραδέχθηκε το ΔΝΤ».  

Ειδκότερα, για το θέμα των επιδομάτων τόνισε ότι έχει αποδειχθεί ότι δεν έχουν κοπεί. Τόνισε, δε, ότι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές συμφωνήθηκε η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος του «φακέλου αναπηρίας», η οποία θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. 

Η . Φωτίου αναφέρθηκε και στο επίδομα στέγασης (ενοικίου και δανείου για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες αντίστοιχα), σημειώνοντας ότι θα φτάνει μέχρι τα 210 ευρώ και στην περίπτωση του ενοικιαστή θα δίνεται στον ίδιο, αφού έχει καταθέσει συμβολαιακή πράξη στην Εφορία και θα υπολογίζεται βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος. Η όλη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Παράλληλα, σχετικά με τον αριθμό των δικαιούχων, είπε πως πρόκειται για 1.300.000 νοικοκυριά και θα δίνεται για την πρώτη τους κατοικία. 

Ερωτηθείσα να σχολιάσει ότι το συγκεκριμένο μέτρο λειτουργεί ως αντίμετρο, διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για κάποιο αντίμετρο. «Τα μέτρα – αντίμετρα έχουν μπροστά τους χρόνο. Αυτόν τον χρόνο πρέπει να τον σεβαστούμε. Πέραν των ψηφισμένων αντιμέτρων για τις συντάξεις, δεν υπάρχει κάτι άλλο».

Σχετικά μη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος, είπε πως ζητήσαμε να ανοίξει το Α21 στις 25 Μαΐου και η πρώτη δόση υπολογίζεται ότι θα καταβληθεί στις 25 Ιουλίου.