ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικός Τύπος: Ιταλία όπως Ελλάδα;

Γερμανικός Τύπος: Ιταλία όπως Ελλάδα;

Με ενδιαφέρον ο γερμανικός Tύπος παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ιταλία μετά την επιλογή του Τζουσέπε Κόντε για το αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας. Δεν είναι λίγοι οι συντάκτες που εκφράζουν την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο η νέα ιταλική κυβέρνηση θα χειριστεί τα οικονομικά ζητήματα και πώς αυτά θα επηρεάσουν την Ευρωζώνη. Ορισμένοι μάλιστα απευθύνουν ήδη προειδοποιήσεις, παραπέμποντας αναπόφευκτα στο παράδειγμα της Ελλάδας.

Η εφημερίδα Tagesspiegel επισημαίνει: «Η κρίση της Ιταλίας είναι και κρίση της Ευρώπης. Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι πρέπει πράγματι να κινηθούν περισσότερο προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Το μακροχρόνιο δράμα των Αθηνών δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί με τη Ρώμη διότι εάν η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης καταστραφεί, τότε η ΕΕ κινδυνεύει με διάλυση. Είναι πάντως κατανοητό ότι η Ιταλία (…) αισθάνεται δικαίως ότι έχει αφεθεί μόνη της στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης. Επιπλέον το 50% της νεανικής ανεργίας στο Νότο καθιστά επιτακτική την ανάγκη για επενδύσεις στην παιδεία και την εργασία. Ο πρόεδρος Μακρόν έχει καταλάβει την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά μέχρι στιγμής η καγκελάριος Μέρκελ δεν δίνει απαντήσεις. Στην Ιταλία οι Γερμανοί θεωρούνται εδώ και καιρό οι ωφελημένοι της πολιτικής λιτότητας που πλουτίζουν σε βάρος άλλων. Μόνο όποιος αντιλαμβάνεται αυτή την κριτική, μπορεί να απαιτήσει και από τους άλλους περισσότερη αυτοκριτική η οποία θα οδηγήσει σε πραγματικά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη Ρώμη».

Διαφορετική η ανάγνωση της εφημερίδας Straubinger Tagblatt: «Οταν ο κυβερνητικός συνασπισμός διατυμπανίζει ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα χρέη, αυτό ισοδυναμεί με προαγγελία κατάχρησης εμπιστοσύνης. Για να το πούμε ξεκάθαρα: οι σταθερές χώρες του ευρώ – με πρώτους φυσικά τους Γερμανούς – μπορούν κάλλιστα να συνεχίσουν να πληρώνουν όσο οι άλλες χώρες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους και με δανεικά. Ο πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε έχει τη φήμη ενός έμπειρου και ταλαντούχου νομικού και επιστήμονα. Κανονικά θα έπρεπε να γνωρίζει σε πόσο επικίνδυνο έδαφος κινείται η κυβέρνηση της οποίας πρόκειται να είναι επικεφαλής».

Στο αναπτυξιακό σχέδιο του έλληνα πρωθυπουργού συνεχίζουν να αναφέρονται αρκετές γερμανικές εφημερίδες. Το περιοδικό Focus στην ιστοσελίδα του επισημαίνει ότι: «Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλά στη βουλή της Αθήνας. Τη Δευτέρα, λιγότερο από 100 μέρες πριν την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος στήριξης ο έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες του αναπτυξιακού προγράμματος. Τώρα η χώρα θα μπορεί να θέσει νέους στόχους για να βγει από την πολυετή κρίση, είπε ο Τσίπρας στην Αθήνα. Η Ελλάδα θα γίνει και πάλι μια κανονική χώρα» υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.

Για το ίδιο θέμα ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας (BR) αναφέρει ότι «την Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ανοίξουν τον δρόμο προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να μπορέσει να σταθεί μετά τις 20 Αυγούστου όσο το δυνατόν περισσότερο στα πόδια της. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται, λίγο πριν το τέλος ένα ακόμη πακέτο βοήθειας δισεκατομμυρίων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.

«Αυτή θα είναι πράγματι η τελευταία φορά, που οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα εγκρίνουν για άλλη μια φορά 10 με 15 δις € για την κυβέρνηση στην Ελλάδα. Η κίνηση αυτή έχει στόχο να μπορέσει η Ελλάδα να αναχρηματοδοτείται στο εξής αυτόνομα από τις αγορές».

Πηγή: deutsche welle