ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣτΕ: Συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας για τραπεζοϋπαλλήλους

ΣτΕ: Συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας για τραπεζοϋπαλλήλους

Δικαίωμα συνταξιοδότησης σε τραπεζοϋπαλλήλους χωρίς όριο ηλικίας, με μόνη προϋπόθεση τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων κάθε φορά ετών ασφάλισης, δίνει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ), η απόφαση ακυρώνει υπουργική απόφαση και ανοίγει την πόρτα εξόδου στους τραπεζοϋπαλλήλους των πρώην Εμπορικής, Alpha Bank και Attica Bank με μόνη προϋπόθεση η συμπλήρωση των προβλεπόμενων ετών ασφάλισης.

Αφορά όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα λήψης προσυνταξιοδοτικής παροχής έως τις 12 Μαΐου 2016. Αναλυτικά, η απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, ακύρωσε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας με την οποία έγινε προσπάθεια να καταργηθούν ακόμα και θεμελιωμένα δικαιώματα των συγκεκριμένων τραπεζοϋπαλλήλων.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία επισημαίνει πως έγιναν δεκτά τα επιχειρήματα των ασφαλισμένων σύμφωνα με τα οποία ισχύουν οι ρυθμίσεις των καταστατικών του ΤΕΑΠΕΤΕ (πρώην Εμπορικής Τράπεζας), του ΤΑΠΤΠ (ALPHA BANK) και του ΛΑΚ (Attica Bank) που ορίζουν ρητά ότι το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελιώνεται με μόνη τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, χωρίς να απαιτούνται ταυτοχρόνως ούτε η συμπλήρωση του προβλεπόμενου σχετικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ούτε η αποχώρηση από την υπηρεσία.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως πρόσωπα που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα λήψης της προσυνταξιοδοτικής παροχής στις 12/5/2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, νοούνται και τα πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει μόνο τον απαιτούμενο από τις οικείες καταστατικές διατάξεις χρόνο ασφάλισης, κατά την ανωτέρω ημερομηνία, και εξακολουθούν να παραμένουν στην εργασία τους.

Η ΟΤΟΕ υποστηρίζει ότι με την απόφαση του ΣτΕ έληξε οριστικά και το θέμα που είχε προκύψει για τους ασφαλισμένους του τέως ΤΕΑΠΕΤΕ σχετικά με τη θεμελίωση του δικαιώματος στο ως άνω Ταμείο με 30 έτη υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας. Και αυτό, γιατί εκτιμούν πως το ΣτΕ με την απόφασή του έκρινε ρητά ότι θεωρείται θεμελιωμένο το δικαίωμα, μεταξύ άλλων, και με την ως άνω προϋπόθεση.

Η ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων σημειώνει ότι η συγκεκριμένη απόφαση ισχύει έναντι όλων και δεσμεύει το υπουργείο Εργασίας το οποίο πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.