ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Χωρίς συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

eurogroup-fi
tsakalwtosmoscovici

Χωρίς συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έληξε το σημερινό Eurogroup  αλλά ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο φάνηκε αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο θα γίνει σύντομα λέγοντας  πως επειδή  «όλοι θέλουμε την παρουσία του ΔΝΤ, θα βρούμε τρόπο να το αποφασίσουμε θετικά τις επόμενες μέρες».

Ο ίδιος όμως, απέφυγε να απαντήσει πότε ακριβώς αναμένει μία συμφωνία όσον αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που θα επιτρέπει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Συγχρόνως, τo Εurogroup σήμερα έδωσε πολιτική εντολή στους θεσμούς να προετοιμάσουν μια τελική έκθεση ανάλυσης βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας (DSA) και στους εκπροσώπους των υπουργείων οικονομικών (EWG) να κλείσουν όλα τα κενά σε ότι αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνσή του.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι ο στόχος είναι η λήψη τελικών αποφάσεων σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα στη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.  Συγχρόνως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα πριν το Εurogroup στις 21/06 καθώς αυτό αποτελεί όρο για την συμφωνία της ελάφρυνσης του χρέους.

Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης των περικοπών των συντάξεων που θα γίνουν από το 2019- όπως ανέφερε η υπουργός εργασίας Ε. Αχτσιόγλου σε σημερινή της συνέντευξη-  ο επίτροπος Μοσκοβισί ήταν σαφής: «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να δείξουν ότι θέλουν αν τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας και για αυτό οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «όλες οι δεσμεύσεις».