Πλήρης εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και των περικοπών

Πλήρης εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και των περικοπών

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επαναβεβαίωση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για πλήρη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, υλοποίηση των περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019, καθώς και κατάργηση του ΕΚΑΣ, περιλαμβάνει το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου στον τομέα του ασφαλιστικού.

Μοναδική, νέα, δυσάρεστη είδηση ήταν η τύχη του επικουρικού ταμείου των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ) το οποίο συμφωνήθηκε να λειτουργεί με τους ίδιους όρους του ταμείου επικούρησης και εφάπαξ των υπόλοιπων μισθωτών (ΕΤΕΑΠ). Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως οι συντάξεις του ΕΔΟΕΑΠ στο άμεσο μέλλον θα μειωθούν σημαντικά, ενώ τα πρόσθετα έσοδα από την εισφορά 2%, που καλούνται ετησίως να καταβάλλουν οι εργοδότες επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ θα μπορούν να χρηματοδοτούν μόνο τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης του Ταμείου.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη γενική και ρητή αναφορά για εφαρμογή των συμφωνηθέντων ως προς τις περικοπές του 2019, επαναλαμβάνει τις βασικές υποχρεώσεις που προέβλεπε και η παλαιά, όπως η ανακατανομή των συνταξιοδοτικών παροχών με βάση τις νέες παραμέτρους του ενιαίου συστήματος συνταξιοδότησης, τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, για τα δικαιώματα μέχρι το 2014, με έναν συντελεστή 0,45, για να ευθυγραμμιστούν με το ισχύον σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης (NDC), και ο υπολογισμός των εφάπαξ με αναλογιστική δικαιοσύνη.

Αναφορικά με την έκδοση νέων συντάξεων, η υποχρέωση για έκδοση όλων των αιτήσεων κύριας σύνταξης που υποβλήθηκαν το 2016, του 30% των αιτήσεων για κύριες συντάξεις που υποβλήθηκαν το 2017 και τουλάχιστον 13.800 αιτήσεων για επικουρική σύνταξη που υποβλήθηκαν από 1/1/2015 έως και 31/12/2016, θα πρέπει να υλοποιηθεί έως το Eurogroup στις 22 Ιουνίου.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα πρέπει να εκδώσουν την υπουργική απόφαση για κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2019, καθώς και τις υπουργικές αποφάσεις για τον ενιαίο κανονισμό λειτουργίας και παροχών του ΕΦΚΑ. Οσον αφορά τη δημιουργία ηλεκτρονικών αρχείων για τους ασφαλισμένους, τελικά, το εύρος του έργου περιορίζεται σε όσους ασφαλισμένους είναι άνω των 55 ετών, με στόχο έως το τέλος του Ιουνίου να έχει ενταχθεί στο σύστημα το 90% των σχετικών δεδομένων.  

Στον τομέα της πρόνοιας, παραμένει ως βασική υποχρέωση της κυβέρνησης να νομοθετήσει εντός του 2018 νέο τρόπο αξιολόγησης της αναπηρίας, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτόν όχι μόνο τα επιδόματα αλλά και τις συντάξεις. Οσο για το επίδομα στέγασης, η συμφωνία προβλέπει ότι με νόμο θα προσδιοριστούν τα εισοδηματικά κριτήρια καταβολής του, με τη συμβολή της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή