ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σολτς: Στο τέλος Ιουνίου οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος

Σολτς: Στο τέλος Ιουνίου οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος

«Οι θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Αναμένουμε τις τελικές εκτιμήσεις και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας στο τέλος Ιουνίου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς.

Ο κ. Σολτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, συμπλήρωσε ότι «στη βάση αυτών των δεδομένων θα ληφθούν και οι αποφάσεις για πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Στο μεταξύ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν σε μια τελευταία συνάντηση που μπορεί να άρει το αδιέξοδο ανάμεσα στο ΔΝΤ και στη Γερμανία όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στο περιθώριο της συνάντησης των επτά πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου (G7), στο Γουίσλερ του Καναδά αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι επικεφαλής των θεσμών, Κρ. Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Β. Ντομπρόβσκις (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Μ. Ντράγκι (ΕΚΤ), Κλ. Ρέγκλινγκ (ESM) και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Ο. Σολτς και Γαλλίας Μπρ. Λε Μερ και πιθανά ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας αναμένεται να έχουν μια συνάντηση το πρωί του Σαββάτου εκτός ατζέντας για το ελληνικό χρέος.

Εκεί θα μπορούσε να δοθεί η λύση, καθώς η συνάντηση θα είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με παρουσία της κ. Λαγκάρντ, επιτρέποντας στο ΔΝΤ να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο τέλος του προγράμματος, εάν κρίνει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο. Στις Βρυξέλλες θέλουν να είναι αισιόδοξοι ότι η παραπάνω συνάντηση μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με το ΔΝΤ, καθώς κατά τη διάρκεια της τελευταίας αξιολόγησης οι εκπρόσωποι του Ταμείου ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμοι, σε αντίθεση με άλλες φορές.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι σημαντική για την αξιοπιστία της βιωσιμότητας του χρέους, δεδομένου ότι η Ελλάδα από την 21η Αυγούστου θα βρεθεί εκτός μνημονίου και εκεί βασικός κριτής θα είναι οι αγορές. Οι τελευταίες θεωρούν ότι το ΔΝΤ είναι ο πλέον αξιόπιστος θεσμός για να κρίνει κατά πόσον το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο ή όχι.