Ευ. Βασιλάκης: Φορολογικά κίνητρα για μείωση της εποχικότητας του τουρισμού

Ευ. Βασιλάκης: Φορολογικά κίνητρα για μείωση της εποχικότητας του τουρισμού

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση για φορολογικά κίνητρα ώστε να μειωθεί η εποχικότητα του τουρισμού διατύπωσε  από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ο Πρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης. Επίσης προέταξε την ανάγκη μείωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων των εργαζομένων

Στην ομιλία του ο Ευτ. Βασιλάκης έκανε τρεις επισημάνσεις: «Υπάρχουν πολλά θέματα στα φορολογικά, αλλά ένα πράγμα το οποίο πρέπει να μπει στη βάση του τί πρέπει να γίνει για τον τουρισμό, αφού όλοι μιλάμε για την επιμήκυνση της περιόδου, είναι η λογική της εποχικότητας στις χρεώσεις. Ότι χρεώσεις και αν είναι αυτές, απασχόλησης, εισφορών, ΙΚΑ και τα λοιπά για τον τουρισμό, χρεώσεις αεροδρομίων, χρεώσεις μουσείων, ακόμα ενδεχομένως και σε κάποιες περιοχές, κάποιο μέρος .. ίσως, ίσως αυτό διευκολύνει κάποιες μειώσεις να γίνουν πιο γρήγορα, αν δημοσιονομικά δεν είναι εύκολο να γίνουν από την αρχή. Μη ξεχνάμε ότι αυτό είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής που επιβαρύνει την απόδοση των επενδύσεών σας, μας, ολωνών, η αξιοποίησή τους για μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου και άρα όποια φορολογική πολιτική, σε όποιο επίπεδο, με όποια κατανομή, πρέπει να ακουμπάει εκεί» εξήγησε.

Η δεύτερη επισήμανση του επικεφαλής της Aegean είναι ότι «σε ένα περιβάλλον όπου είναι προφανές ότι και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, αλλά και η ανάγκη της κοινωνίας είναι έντονες και πρέπει να ανταποκρινόμαστε όχι μόνο στην ανταγωνιστικότητα, αλλά και στην κοινωνική ισορροπία και στη μοιρασιά αυτού που λέγεται προϊόν της ανάπτυξης, το οποίο όλοι συμφωνούμε απ’ ότι φαίνεται σε όλα τα φάσματα της πολιτικής τουλάχιστον στη χώρας μας. Νομίζω ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις πρέπει να συμφωνήσουν ότι αν γίνει κάτι στη φορολογία, το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι μείωση στη φορολογία εργασίας. Και όταν λέω φορολογία εργασίας, εννοώ φυσικά τρία πράγματα που αφορούν την εργασία. Το ένα είναι καθ’ εαυτός φορολογικός συντελεστής που πολύ γρήγορα πάει στο 45%. Πέρα από αυτό υπάρχει μια έκτακτη εισφορά η οποία έρχεται και πηγαίνει στο 6%, στο 7% στο 8%, έως και το 10% που πάλι αφορά την εργασία. Δεν είναι δυνατόν να αφορά η έκτακτη εισφορά την εργασία. Δεν μπορεί να το πιστεύει κανείς αυτό ιδεολογικά, ούτε μπορεί να το πιστεύει κανείς αυτό αναπτυξιακά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφέρθηκε στην ανταποδοτικότητα των εισφορών, των ασφαλιστικών, η οποία όπως σημείωσε «έχει χειροτερεύσει τόσο πολύ». «Οι νέοι εργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα πληρώνουν για το παρελθόν και όχι για το μέλλον και βέβαια αυτό οδηγεί στην επιβάρυνση και της συμμόρφωσης και της ανάπτυξης. Αυτά τα πράγματα είναι καίρια και για τον τουρισμό και κυρίως για την ανάπτυξη του τουρισμού σε πιο οργανωμένο επίπεδο. Για να γίνουν οι μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις θέλουν στελέχη. Για να γίνουν οι μεσαίες, μεγαλύτερες θέλουν στελέχη, για να ανταγωνιστούν οι μεγάλες φυσικά θέλουν στελέχη. Άρα νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό να είναι κοινή, πρώτη προτεραιότητα στα φορολογικά όλων των εργοδοτικών οργανώσεων για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, γιατί αυτό θα έχει πολλαπλά αποτελέσματα εάν γίνει, τόσο στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, όσο και στην κοινωνική ισορροπία και την ευμάρεια και τη λογική της λειτουργίας, που για τον τουρισμό η ασφάλεια και η ηρεμία όπως γνωρίζουμε πολλά χρόνια και από αυτά που έχουμε δει, είναι πολύ πιο σημαντικές από την οποιαδήποτε συγκεκριμένη φορολογική πολιτική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή