Αποψη: Η έξοδος από το πρόγραμμα και η ευκαιρία της ΔΕΘ

Αποψη: Η έξοδος από το πρόγραμμα και η ευκαιρία της ΔΕΘ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Την 21η Αυγούστου η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια, τουλάχιστον με την περιοριστική μορφή που τα γνωρίζαμε έως σήμερα. Το γεγονός αυτό, μαζί με την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους, δημιουργεί μια ευκαιρία υψηλών προσδοκιών για τη χώρα και την οικονομία.

Το αμέσως επόμενο μεγάλο και σημαντικό γεγονός είναι η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα είναι η τιμώμενη χώρα. Το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, που έχει αναλάβει τη διοργάνωση του αμερικανικού περιπτέρου, σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ και με την πλήρη στήριξη των δύο κυβερνήσεων, έχει στόχο να αναδείξει την Ελλάδα ως το οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, να δημιουργήσει επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες και να συσφίξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ.

Το κεντρικό θέμα του περιπτέρου είναι η έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία, όχι μόνο λόγω του προβαδίσματος των αμερικανικών εταιρειών στους τομείς αυτούς, αλλά κυρίως γιατί εκεί πρέπει να στηριχθεί το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας. Αυτό το πρότυπο είναι που μπορεί να ενδυναμώσει τον εξωστρεφή προσανατολισμό μας και να φέρει βιώσιμη ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και ευημερία.

Η παρουσία στο περίπτερο των μεγαλύτερων και πιο γνωστών αμερικανικών εταιρειών, όπως και η έλευση υψηλόβαθμης κυβερνητικής αποστολής, υπό την ηγεσία του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, ο οποίος θα συνοδεύεται από επιχειρηματίες και επενδυτές, θα αποτελέσει πόλο έλξης για τη ΔΕΘ και θα συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον στην Ελλάδα.

Παράλληλα, έχουμε προσκαλέσει όλα τα διμερή αμερικανικά επιμελητήρια των γειτονικών χωρών να επισκεφθούν την έκθεση, με αντίστοιχες κυβερνητικές και επιχειρηματικές αποστολές. Ο στόχος είναι η διεύρυνση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για την περιοχή, με κέντρο την Ελλάδα, και η μεγέθυνση της απήχησης της ΔΕΘ, που ξαναβρίσκει τη θέση της ως το κορυφαίο επιχειρηματικό και εμπορικό γεγονός της ευρύτερης περιοχής.

Οι διμερείς και πολυμερείς κυβερνητικές και επιχειρηματικές συναντήσεις, οι συνεδριακές εκδηλώσεις και το παράλληλο πολιτιστικό πρόγραμμα αναμένεται να αναδείξουν την πρόοδο και τις δυνατότητες της χώρας σε πολλαπλούς τομείς, να δημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης και να αποκαταστήσουν την εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλούς επενδυτικού προορισμού με μακροχρόνιο ορίζοντα.

Η ευκαιρία που διαμορφώνεται στη φετινή ΔΕΘ μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά. Μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα μιας περιόδου ανάπτυξης για την Ελλάδα και να κεφαλαιοποιήσει τις προσδοκίες που δημιουργούν η έξοδος από το πρόγραμμα προσαρμογής και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Η δημιουργία προσδοκιών όμως φέρνει εφησυχασμό και μείωση της προσήλωσης στις απαιτήσεις για την καθαρή έξοδο και την επιτυχημένη επάνοδο στην κανονικότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση για βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη είναι η δημιουργία ενός κλίματος θετικού για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Προέχει η διατήρηση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης, μέσω της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της συνέχισης του μεταρρυθμιστικού έργου, με έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.

Οσο πλησιάζουμε στην κρίσιμη ημερομηνία του Αυγούστου, τόσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που η οικονομία θα μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά και να συνεισφέρει στα δημοσιονομικά έσοδα του κράτους.

Αν εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, η φετινή ΔΕΘ, με την ισχυρή παρουσία της μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομίας, μπορεί να αποτελέσει το ορόσημο για την αναγέννηση της οικονομίας και της χώρας.

* Ο κ. Σίμος Αναστασόπουλος είναι πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή