Κρίσιμες συζητήσεις για το χρέος στο Παρίσι

Κρίσιμες συζητήσεις για το χρέος στο Παρίσι

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group μεταφέρονται οι διαβουλεύσεις για την συμμετοχή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, με πηγές του Μαξίμου να εκτιμούν ότι η επιλογή του Ταμείου να μη συμμετάσχει με χρηματοδότηση είναι πιθανότατα χωρίς επιστροφή.

Η Αθήνα αναμένει ένα θετικό σήμα ότι από τη σημερινή συνεδρίαση ανοίγει ο δρόμος για συμφωνία στη φόρμουλα που θα υιοθετηθεί όσον αφορά στο χρέος.

Άλλωστε, και από την πλευρά των εταίρων έχει διαμηνυθεί ότι επιδιώκεται πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου να έχει κλείσει η σχετική συζήτηση.

Από ελληνικής πλευράς εκτιμάται πως είναι απτή προσδοκία μια συμφωνία των εταίρων σε δεκαετή επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής.

Οσον αφορά την εκκρεμότητα της απόφασης του Ταμείου για συμμετοχή του ή μη στο πρόγραμμα, με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου να εκτιμούν ότι μάλλον είναι χωρίς επιστροφή η επιλογή του να μη συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Χθες ο Πρόεδρος του Eurogroup δημοσιοποίησε την απολογιστική του έκθεση για την τελευταία συνεδρίαση του Οργάνου, στην οποία σημειώνει ότι πιθανά μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα προωθηθούν «εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο» και υπό τον όρο βεβαίως της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. 

Στην ίδια έκθεση, ο κ. Σεντένο καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν όλα τα προαπαιτούμενα ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup, κάτι που θα επιτρέψει να ληφθεί «μία πολιτική απόφαση για το κλείσιμο της αξιολόγησης του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για το χρέος, του μετα-προγραμματικού πλαισίου και της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης».

Ειδικότερα για το ζήτημα του χρέους σημείωνε: «Είχαμε μια αρχική ανταλλαγή απόψεων για το πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης χρέους που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος και στο βαθμό που είναι απαραίτητα, υπό τον όρο της επιτυχημένης ολοκλήρωσης. Έχουμε δώσει εντολή στους θεσμούς να ετοιμάσουν μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για προσαρμόσουμε το πακέτο των πιθανών μέτρων στο χρέος».

Το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το χρέος συζήτησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον νέο ομόλογό του της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, με τον οποίο επικοινώνησε προκειμένου να τον συγχαρεί με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη στήριξη του κ. Σάντσεθ στη διαπραγμάτευση αυτή και στη διεκδίκηση από την πλευρά της Αθήνας μιας καλής συμφωνίας, στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Μαΐου του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή