Πρώην στελέχη ΔΝΤ στους FΤ για Γεωργίου: Να σταματήσει η δίωξη του ανθρώπου που αρνήθηκε να παραποιήσει τα στοιχεία

Πρώην στελέχη ΔΝΤ στους FΤ για Γεωργίου: Να σταματήσει η δίωξη του ανθρώπου που αρνήθηκε να παραποιήσει τα στοιχεία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιστολή τους που φιλοξενείται στους Financial Times δέκα πρώην στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρονται στην υπόθεση δίωξης του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου.

«Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το ύψος των υπερβολικών ελλειμμάτων καθώς και το αυξανόμενο δημόσιο χρέος αποκρύπτονταν από ελλιπή στατιστικά στοιχεία και σκοπίμως εσφαλμένους υπολογισμούς. Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση στράφηκε στον Ανδρέα Γεωργίου, μια αξιοσέβαστη και με κύρος προσωπικότητα στον τομέα του», σημειώνεται στην επιστολή και προστίθεται:

«Ο κ. Γεωργίου συμφώνησε να επιστρέψει στην Ελλάδα το 2010, αφού παραιτήθηκε από τη θέση του στο ΔΝΤ υποβάλλοντας σε θυσία τον ίδιο αλλά και την οικογένειά του. Μαζί με τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ και με τη βοήθεια διεθνών ειδικών, «καθάρισαν» την στατιστική "κόπρο του Αυγείου'. Τα διορθωμένα στοιχεία ελέγχθησαν από την Eurostat και έγιναν αποδεκτά από την ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ ως βάση για ένα μεγάλο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

«Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι ο κ. Γεωργίου θα εισέπραττε επαίνους και υψηλές τιμές. Ωστόσο, συνέβη το αντίθετο. Κατά τραγική ειρωνεία, ο κ. Γεωργίου κατηγορείται ότι έβλαψε την Ελλάδα και παραβίασε το καθήκον του αρνούμενος να παραποιήσει τα στοιχεία», σε μια εξέλιξη πολύ βολική για εκείνους τους πολιτικούς που θέλουν να  ξεγλιστρήσουν από την ευθύνη της πανωλεθρίας που προηγήθηκε», αναφέρουν τα πρώην στελέχη του ΔΝΤ.

«Για επτά χρόνια διώκεται με συνεχόμενες αγωγές. Αυτός ο εξευτελισμός αποτελεί μια προσωπική τραγωδία για έναν εξαιρετικά ικανό και αφοσιωμένο δημόσιο υπάλληλο που έχει παράσχει εξαιρετικές υπηρεσίες στη χώρα του», καταλήγουν.

Διάφορα ελληνικά δικαστήρια τον αθωώνουν μόνο και μόνο για να υπάρξει άλλη μία δίωξη και το παιγνίδι να αρχίσει από την αρχή, αναφέρει η επιστολή, την οποία υπογράφουν οι Ulrich Baumgartner, Eduard Brau, Warren Coats, K. Burke Dillon, John Hicklin, John Karlik, Linda M. Koenig, Emmanuel van der Mensbgrugghe, Jon Shields, Onno Wijnholds.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή