Για έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα ετοιμάζεται το ΔΝΤ

Για έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα ετοιμάζεται το ΔΝΤ

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς λευκό καπνό για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, παρότι η γερμανική πλευρά έκανε κάποιες υποχωρήσεις, έληξε για άλλη μία φορά η συνάντηση του Washington Group αλλά και το Euroworking Group, τα οποία εξελίχθηκαν χθες στο Παρίσι, φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις, άλλωστε, σε συνέντευξη Τύπου χθες, παρότι τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, προσδιόρισε παράλληλα το πλαίσιο παρουσίας του Ταμείου στην Ελλάδα στο μέλλον, σε περίπτωση μη συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα. Οπως είπε, το Ταμείο «θα συμμετέχει στη μεταπρογραμματική παρακολούθηση και στη διαδικασία διαβουλεύσεων», ενώ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την Ελλάδα και μέσω των διαδικασιών του «άρθρου 4», με στόχο πάντα την υποστήριξη της χώρας. Στο πλαίσιο του «άρθρου 4», θα εκδώσει άλλωστε σύντομα έκθεση το Ταμείο, στην οποία θα περιλαμβάνεται και ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα βρίσκεται στο Βερολίνο τη Δευτέρα, όπου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ενώ θα παραστεί και στη συνεδρίαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης του Ταμείου για την οικονομία της Ευρωζώνης.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», επαναλαμβάνοντας ότι για τους Ευρωπαίους είναι ξεκάθαρο ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου και όχι νωρίτερα. Αυτή η ημερομηνία είναι όμως εκτός οποιουδήποτε χρονικού πλαισίου που έχει θέσει το ΔΝΤ, το οποίο επαναλάμβανε σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία ότι, για να μπορέσει να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα με χρηματοδότηση, πρέπει τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους να έχουν συμφωνηθεί μέχρι τέλος Μαΐου ή αρχές Ιουνίου. Χθες, ο Τζέρι Ράις είπε ότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν πάρα πολύ, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται». Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι στις χθεσινές συζητήσεις συμμετείχαν όχι μόνο ο Πόουλ Τόμσεν, αλλά και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα Πίτερ Ντόλμαν.

Στις χθεσινές συνομιλίες στο Παρίσι σημειώθηκε κάποια πρόοδος, με τη γερμανική πλευρά να δείχνει μεγαλύτερη ευελιξία από αυτή που είχε δείξει στο παρελθόν (κυρίως στην επιμήκυνση των πληρωμών των δανείων του δεύτερου προγράμματος ΕFSF), αλλά οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ετοιμάζονται για την έξοδο του Ταμείου από την Ελλάδα καθώς δεν μπορούν να φανταστούν πώς θα επιτευχθεί μια συμφωνία τόσο αργοπορημένα που θα επιτρέπει και να γίνει μια αξιολόγηση αλλά και να λήξει το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου μαζί με αυτό του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Το πιο πιθανό σενάριο, προς το οποίο προσανατολίζονται αυτή τη στιγμή αξιωματούχοι του ΔΝΤ, είναι το Ταμείο να μη συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους να γίνεται στο πλαίσιο του «άρθρου 4» του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, κάποια στιγμή πριν από τη λήξη του προγράμματος, κλιμάκιο του Ταμείου θα βρεθεί στην Ελλάδα και είναι πολύ πιθανό να αποφανθεί ότι το χρέος της χώρας μεσοπρόθεσμα είναι βιώσιμο, ειδικά μετά τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που θα έχουν συμφωνήσει οι Eυρωπαίοι εταίροι, αλλά μακροπρόθεσμα εμπεριέχει κινδύνους. Δηλαδή, θα προσπαθήσει να πει με έναν «ευγενικό» τρόπο ότι το χρέος της Ελλάδας συνολικά δεν είναι βιώσιμο, αλλά εκφράζοντάς το με τον πλέον ανώδυνο τρόπο και δημιουργώντας τη λιγότερη δυνατή ανησυχία στις αγορές.

Αυτό που είναι σίγουρο πάντως, και έχει ήδη συμφωνηθεί, είναι ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα με ρόλο τεχνικού συμβούλου και θα συμμετάσχει στη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας ό,τι και να γίνει.

Συγχρόνως, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και να αποφασίσει για την εκταμίευση του ενός δισ. που παραμένει από την τρίτη αξιολόγηση. Η απόφαση θα ληφθεί βασιζόμενη στις εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά την ομαλή και συνεχή ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το πράσινο φως αναμένεται να δοθεί και τα χρήματα να βρεθούν στα ελληνικά ταμεία κοντά στις 15 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή