Πολυνομοσχέδιο με μικρότερα υπερπλεονάσματα

Πολυνομοσχέδιο με μικρότερα υπερπλεονάσματα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας εξασφαλίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη συναίνεση των θεσμών για το περιεχόμενό του, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει σήμερα το πολυνομοσχέδιο για την ικανοποίηση των τελευταίων προαπαιτουμένων, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο αναθεωρημένο μνημόνιο, μετά την 4η αξιολόγηση.

Το νομοσχέδιο θα έχει περίπου 120 άρθρα –θα είναι μικρότερο από τα αντίστοιχα που είχαν ψηφιστεί στις προηγούμενες αξιολογήσεις– και η κυβέρνηση σκοπεύει να το ψηφίσει έως τις 14 Ιουνίου, ώστε όλα να είναι έτοιμα ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Βασικό κομμάτι του θα αποτελεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2019-2022, του οποίου τις προβλέψεις για υπερπλεονάσματα έως και 5,19% του ΑΕΠ το 2022, αποκάλυψε προχθές το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η γνωστοποίηση των υπερπλεονασμάτων αυτών, το υπουργείο Οικονομικών «προσάρμοσε» τους πίνακες κατεβάζοντας τα πρωτογενή πλεονάσματα σε χαμηλότερα επίπεδα, μέσω παρεμβάσεων για μειώσεις φόρων και αυξήσεις δαπανών. Προεξόφλησε, δηλαδή, κατά κάποιον τρόπο τις παροχές, που θα ενισχύσουν το προεκλογικό της οπλοστάσιο.

Στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου θα αναλαμβάνονται δεσμεύσεις που ξεπερνούν τον ορίζοντα του μνημονίου και φτάνουν έως το 2022, όπως οροφές για τη μισθολογική δαπάνη και την απασχόληση στο Δημόσιο. Μεταξύ άλλων, οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν επίσης τα εξής:

• Πλειστηριασμοί: Αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα να μειώνεται η πρώτη τιμή του πλειστηριασμού, όταν αυτός αποβαίνει άκαρπος, μέσω ενός μηχανισμού, χωρίς να απαιτείται δικαστική απόφαση.

• Αλλαγές στον νόμο Κατσέλη μεταξύ άλλων για την επίσπευση των διαδικασιών στα δικαστήρια και τον αποκλεισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών (μέσω της άρσης του τραπεζικού απορρήτου).

• Φορολογικά: Κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έως το τέλος Ιουνίου, κωδικοποίηση ΦΠΑ με στόχο την απλοποίηση, σχέδιο προσλήψεων στην ΑΑΔΕ. Οι νέες αντικειμενικές και ο ΕΝΦΙΑ θα ρυθμιστούν πιθανώς με τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες.

• Εργασιακά: Ενίσχυση της μεσολάβησης και περιορισμοί στη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία, επέκταση του πιλοτικού προγράμματος αναπηρίας.

• Υγεία: Περιορισμός των δαπανών με επέκταση του claw back.

• Επιχειρήσεις: Διευκόλυνση αδειοδότησης. Επίσης, με διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται και η επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου.

• Ιδιωτικοποιήσεις: Θα περιληφθεί το υπερταμείο μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων στη σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με τους δανειστές, κατοχυρώνοντας έτσι την πρόβλεψη του μνημονίου του 2015 για παροχή εγγυήσεων, μέσω των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, για την εξόφληση του δανείου. Επίσης, στις ιδιωτικοποιήσεις, μεταξύ άλλων θα προβλέπεται η σύσταση φορέα για τη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων του Ελληνικού (του οποίου η ιδιωτικοποίηση, πάντως, θα ολοκληρωθεί μετά το μνημόνιο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή