ΕΛΣΤΑΤ: Ο πληθωρισμός τον Μάιο αυξήθηκε 0,6% έναντι του Απριλίου του 2018

ΕΛΣΤΑΤ: Ο πληθωρισμός τον Μάιο αυξήθηκε 0,6% έναντι του Απριλίου του 2018

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοδική τροχιά επανήλθε ο πληθωρισμός τον Μάιο εφέτος, καθώς, λόγω κυρίως των ανατιμήσεων στα καύσιμα και τις τηλεφωνικές υπηρεσίες, αυξήθηκε 0,6%, έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε τον Μάιο 2017 και από μηδενική μεταβολή τον Απρίλιο 2018.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Μάιο 2018 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2017 προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές στις κύριες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

*0,4% στη «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε μοσχάρι, ελαιόλαδο, νωπά λαχανικά, καφέ, γάλα νωπό πλήρες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε αρνί και κατσίκι, χοιρινό, νωπά φρούτα.

*1,6% στα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε κρασιά, καπνό.

*0,3% στην «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε φαρμακευτικά προϊόντα, νοσοκομεία και κλινικές. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στις υπηρεσίες ιατρικών εργαστηρίων.

*3% στις «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), πετρέλαιο κίνησης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στη συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς.

*3,3% στις «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

*0,2% στην «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

*1,5% στα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

*1,1% στην «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

*0,8% στη «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

*0,7% στα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης.

*1% στην «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε οπτικοακουστικό εξοπλισμό- υπολογιστές- επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.

*0,5% στα «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Σε μηνιαία σύγκριση (Μάιος 2018 με Απρίλιο 2018), ο πληθωρισμός παρουσίασε μείωση 0,3%, έναντι μείωσης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 0,8% τον Μάιο εφέτος, έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε τον Μάιο 2017 και από αύξηση 0,5% τον Απρίλιο 2018.

Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 0,1%, έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή