Ηλεκτρονικά ή μέσω sms η δήλωση των υπερωριών στο ΣΕΠΕ από 1ης Oκτωβρίου

Ηλεκτρονικά ή μέσω sms η δήλωση των υπερωριών στο ΣΕΠΕ από 1ης Oκτωβρίου

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηλεκτρονικά ή ακόμη και μέσω της αποστολής μηνύματος από κινητό τηλέφωνο θα γίνεται από 1ης Οκτωβρίου η υποχρεωτική δήλωση των υπερωριών και της υπερεργασίας, από τους εργοδότες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Αρχικά, από τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η δήλωση μέσω του σχετικού εντύπου ηλεκτρονικά και έως τον Οκτώβριο θα ανοίξει και η δυνατότητα αποστολής sms. Αυτό προβλέπει απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου ενεργοποιώντας διάταξη του νόμου που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2017. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η υποδηλωμένη εργασία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην ελληνική αγορά εργασίας. Για τον λόγο αυτό, και βάσει των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τους ελέγχους που διεξάγει το ΣΕΠΕ, νομοθετήθηκε τον περασμένο χρόνο, η διάταξη για υποχρεωτική, άμεση δήλωση των υπερωριών.

Αναλυτικά, με την υπουργική απόφαση ορίζεται ότι από την 1η Ιουλίου η δήλωση της υπερωριακής απασχόλησης θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του σχετικού εντύπου και μέσω της αποστολής μηνύματος με τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Θα υπάρχει μεταβατικό διάστημα δύο μηνών, κατά το οποίο θα είναι δυνατή η δήλωση υπερωριών και μέσω του Ειδικού Βιβλίου Υπερωριών. Συνεπώς, από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά, η υποβολή θα γίνεται μόνο με τον νέο τρόπο. Παράλληλα, και με σκοπό να απλουστευθούν οι διαδικασίες υποβολής, από την 1η Οκτωβρίου θα είναι δυνατή και η υποβολή τροποποίησης ωραρίου μέσω μηνύματος κινητού τηλεφώνου.

Στην υπουργική απόφαση, που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, στο πλαίσιο της συνολικής αποτύπωσης των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στη διαδικασία υποβολής εντύπων μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», περιγράφεται η διαδικασία για την ηλεκτρονική αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης εργαζόμενου, μόνο εφόσον ο ίδιος έχει συνυπογράψει ή ενημερωθεί με εξώδικο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με τις παραπάνω προσθήκες συντελείται ένα σημαντικό βήμα στην πληρέστερη αποτύπωση της πραγματικής εικόνας της αγοράς εργασίας, ολοκληρώνεται ο μηχανισμός για την επιτήρηση της αγοράς εργασίας και διασφαλίζεται η φιλικότητα προς τον χρήστη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή