ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία Μέρκελ για καλή λύση στο θέμα του χρέους

09german-chanc1

«Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι θα βρεθεί μια καλή λύση για την Ελλάδα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μιλώντας σε forum στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Στη μεταρρύθμιση υπάρχει μόνο ο δρόμος του συμβιβασμού. Η Γαλλία και η Γερμανία θα προχωρήσουν σε συμβιβασμό μεταξύ τους για το ζήτημα της μεταρρύθμισης του ευρώ. Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι θα βρεθεί μια καλή λύση για την Ελλάδα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Οσο για την Ιταλία, είναι καλύτερα να συζητάμε μεταξύ μας πριν μιλήσουμε ο ένας για τον άλλον», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Πιστεύω ότι θα προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον και στo θέμα της μεταρρύθμισης της νομισματικής ζώνης», δήλωσε επίσης, με το βλέμμα στραμμένο στην εκκρεμούσα γαλλογερμανική συμφωνία. «Στη μεταρρύθμιση όμως θα υπάρξει μόνο ο δρόμος του συμβιβασμού. Ελπίζω ότι θα επιτευχθεί συμφωνία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Οποιος δεν δείχνει, πλέον, πνεύμα συμβιβασμού, θα συμβάλει στη διάλυση της Ευρώπης. Ανησυχώ ότι αυτή η ικανότητα για συμβιβασμό μειώνεται», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

«Προσωπικά, δεν θεωρώ σκόπιμα τα ειδικά κονδύλια τα οποία επιθυμεί η Γαλλία για την Ευρωζώνη, πιστεύω, εντούτοις, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα (για τις χώρες της Ζώνης του Ευρώ), ώστε να αυξηθεί η οικονομική σύγκλιση. Νομίζω ότι σε αυτόν τον δρόμο μπορούμε να συναντηθούμε. Με το σχεδιαζόμενο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο δεν θα βοηθά μόνο σε περίπτωση κρίσης αλλά και προληπτικά, η Ευρωζώνη αποκτά ένα δεύτερο στήριγμα. Εκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα υπάρχει ακόμη ένας οργανωμένος υποστηρικτικός πυλώνας μεταξύ των κυβερνήσεων», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Επαίνεσε, δε, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος παρά τις αντιδράσεις δεν αποκλίνει από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Γαλλίας.