Ψυχρολουσία από ESM το μπλόκο στην εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.

Ψυχρολουσία από ESM το μπλόκο στην εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψυχρολουσία επεφύλασσε χθες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στην κυβέρνηση, καθώς ανέβαλε την απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμούσε από τη δόση της τρίτης αξιολόγησης και προοριζόταν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Παρότι είχε εντάξει το θέμα στην ατζέντα της χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού του συμβουλίου, και τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ είχαν κάνει θετική εισήγηση υπέρ της εκταμίευσης, o ESM αποφάσισε τελικά να μην προχωρήσει στην έγκριση, προκαλώντας το πρώτο αρνητικό σοκ στην κυβέρνηση από πλευράς θεσμών εδώ και καιρό, μετά τις γρήγορες και ανέφελες τελευταίες δύο αξιολογήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασιστικός υπήρξε ο ρόλος της Γερμανίας, ο εκπρόσωπος της οποίας πρόβαλε ένσταση στην εκταμίευση εξαιτίας της καθυστέρησης εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών 60 εκατ. ευρώ, λέγοντας πως όλα πρέπει να γίνουν όπως έχουν συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόβλημα υπήρξε κυρίως με τα νοσοκομεία και την ανεπαρκή τεκμηρίωση των πληρωμών που παρουσίασε η κυβέρνηση. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης έστειλε κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν δύο επιστολές στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου τα νοσοκομεία να επισπεύσουν τις πληρωμές τους, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να σημειωθεί η απαιτούμενη πρόοδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία Απριλίου, τα χρέη των νοσοκομείων όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά και αυξήθηκαν, από 543 τον Μάρτιο, σε 574 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ ήταν να σημειωθεί πρόοδος στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων με τα κεφάλαια της προηγούμενης υποδόσης που είχε δοθεί για τον ίδιο σκοπό, καθώς και στην επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ως το τέλος του μνημονίου, άλλωστε, ο στόχος είναι να έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ήταν 3,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, μειωμένες ελάχιστα, μόνο κατά 66 εκατ. ευρώ, έναντι του προηγούμενου μήνα.

Η προθεσμία είναι τώρα η επόμενη Παρασκευή 15 Ιουνίου, προκειμένου να τεκμηριωθεί από την κυβέρνηση η επαρκής εξόφληση και να ληφθεί –με τηλεδιάσκεψη– η απόφαση εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ. Ετσι, η κυβέρνηση καλείται να αποδυθεί για άλλη μια φορά στο παρά πέντε σε έναν αγώνα δρόμου για να πετύχει τον στόχο. Αν δεν τον πετύχει, η δόση θα χαθεί. Είναι σαφές, άλλωστε, ότι με τη χθεσινή απόφασή του, ο ESM έστειλε αφενός ένα αρνητικό μήνυμα για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης δύο μήνες πριν από τη λήξη του μνημονίου και αφετέρου μια προειδοποίηση να είναι απολύτως έτοιμη και συνεπής στις υποχρεώσεις της με τα προαπαιτούμενα και το πολυνομοσχέδιο ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, καθώς οι θεσμοί δεν θα παραβλέψουν ενδεχόμενες παρεκτροπές.

Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ESM, μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., «σημειώθηκε πρόοδος από την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο, εξακολουθεί να απαιτείται επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές, ότι ορισμένες πληρωμές για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων εκτελούνται πλήρως. Αυτό είναι απαραίτητο για να ληφθεί η απόφαση για την αποδέσμευση του υπόλοιπου 1 δισ. ευρώ».

Ως εκ τούτου, συνεχίζει η ανακοίνωση, το Δ.Σ. του ESM αποφάσισε να αναβάλει την απόφαση επί του θέματος και να συνεδριάσει ξανά την επόμενη εβδομάδα, μέσω τηλεδιάσκεψης, μόλις η επιβεβαίωση είναι διαθέσιμη. Ο ESM βρήκε, αντίθετα, «ικανοποιητική» την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την άλλη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, κυβερνητικός αξιωματούχος θέλησε να υποβαθμίσει τη σημασία της, λέγοντας ότι «η εκταμίευση της δόσης θα γίνει κανονικά στις 15 Ιουνίου» και ότι «όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές, για μια ακόμη φορά θα σκοντάψουν».

Πηγές της Ν.Δ., εξάλλου, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «αδιαφορία και ανικανότητα», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ενώ τα πάει περίφημα με τους πλειστηριασμούς, δυσκολεύεται να δώσει ρευστότητα στην οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή