Ανοικτό το ενδεχόμενο εισαγωγής της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χ.Α.

Ανοικτό το ενδεχόμενο εισαγωγής της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χ.Α.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν τον Σεπτέμβριο του 2009 ο κ. Τάκης Αράπογλου, τότε διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Εθνικής, αποφάσισε να αποσύρει την Εθνική Ασφαλιστική από το Χρηματιστήριο, μέσω δημόσιας πρότασης που απηύθυνε στους μετόχους, στα σχέδιά του ήταν η πώληση της εταιρείας. Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε λίγο αργότερα έληξε πρόωρα, καθώς το ξέσπασμα της κρίσης επέβαλε την αλλαγή πορείας και τη ματαίωση της πώλησης. Τότε κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι, περίπου δέκα χρόνια μετά, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας θα οδηγούνταν ξανά στο Χρηματιστήριο, προκειμένου να βρει αγοραστές και να πωληθεί. Είχε προηγηθεί η παταγώδης αποτυχία της διαγωνιστικής διαδικασίας που διήρκεσε ακριβώς ενάμιση χρόνο.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι «θα εξετάσει τις βέλτιστες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας της διεθνούς δημόσιας πρότασης», συνιστά, ουσιαστικά, έμμεση επιβεβαίωση της αποτυχίας του δεύτερου γύρου του διαγωνισμού. Η αποτυχία σφραγίστηκε όταν ο βασικότερος διεκδικητής, ο κινεζικός όμιλος Fosun, απέσυρε το ενδιαφέρον του και δεν υπέβαλε προσφορά. Η μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε προήλθε από τον επίσης κινεζικό όμιλο Gongbao, γεγονός που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, καθιστά τον διαγωνισμό προβληματικό. Αν και στην ίδια ανακοίνωση η διοίκηση της ΕΤΕ σημειώνει ότι «θα εξετάσει τη μία δεσμευτική προσφορά που υποβλήθηκε από τον κινεζικό όμιλο Gongbao», η αναφορά σε άλλες βέλτιστες λύσεις, όπως η δημόσια εγγραφή, πιστοποιεί την απόρριψη της προφοράς που υπέβαλε η Gongbao.

Οι λόγοι της πιθανολογούμενης απόρριψης δεν έχουν διευκρινιστεί. Σύμφωνα, όμως, με εκτιμήσεις, στην απόφαση της διοίκησης βάρυνε η έλλειψη εμπειρίας από την πλευρά του κινεζικού ομίλου, στον βαθμό που δεν διαθέτει καμία ασφαλιστική δραστηριότητα. Το χρηματοδοτικό σχήμα ενδέχεται να αποτέλεσε επίσης ανασχετικό παράγοντα, καθώς η παρουσία εκπρόσωπων της Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμου, δεν διευκρινίστηκε αν σηματοδοτούσε και τη χρηματοδοτική της στήριξη στην επένδυση. Η ανατροπή που έκανε η Fosun, αποστασιοποιούμενη από τη μάχη διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο παρά πέντε, συνδέεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, με τις εξελίξεις στη Folli Follie, που, όπως σημειώνουν, έχουν πλήξει την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς και των ελληνικών επιχειρήσεων. Η αλλαγή πλεύσης στον στρατηγικό σχεδιασμό του κινεζικού ομίλου θα επηρεάσει και άλλες υποψήφιες επενδύσεις, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επανεξετάζεται η συμμετοχή της Fosun στη διεκδίκηση της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG), για την οποία ο κινεζικός όμιλος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, αλλά και στα σχέδια επέκτασης στον χώρο της υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή