«Φοροεισπρακτικός ο υπολογισμός των νέων αντικειμενικών» – Τι λένε στην «Κ» μεσίτες και ιδιοκτήτες

«Φοροεισπρακτικός ο υπολογισμός των νέων αντικειμενικών» – Τι λένε στην «Κ» μεσίτες και ιδιοκτήτες

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κληθείς να σχολιάσει στο kathimerini.gr τις νέες αντικειμενικές και τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, κ. Λευτέρης Ποταμιάνος έκανε λόγο για ένα καθαρά «φοροεισπρακτικό υπολογισμό» των τιμών ζώνης για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ακινήτων, με αποτέλεσμα «οι αντικειμενικές να είναι, όπως λέμε, κάθε άλλο παρά αντικειμενικές, γεγονός που δημιουργεί επιπτώσεις στη φορολόγηση των πολιτών».

​«Η θέση μας είναι πάγια εξ' αρχής. Πρόκειται για μια πρόχειρη διαδικασία, η οποία ήταν από την αρχή λάθος, καθώς δεν πάρθηκαν σωστοί συντελεστές και πραγματικοί παράμετροι», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Ποταμιάνος​.

Οπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών, η κυβέρνηση προχώρησε ουσιαστικά σε μια αναπροσαρμογή που επιβαλλόταν από τους θεσμούς χωρίς ωστόσο να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ποταμιάνος σημείωσε ότι η εν λόγω αναπροσαρμογή έχει σαφέστατα επίπτωση και στους ίδιους πέρα από την επιβάρυνση των φορολογουμένων. «Οταν προσδοκείς να ωφελήσεις μια αγορά που έχει περάσει τα πάνδεινα εξαιτίας της ύφεσης των τελευταίων χρόνων, δεν μπορεί να υπολογίζεις τιμές με βάση το τι σε συμφέρει και όχι το τι πραγματικά συμβαίνει», κατέληξε αιχμηρά ο κ. Ποταμιάνος. 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, κ. Στράτος Παραδιάς δήλωσε στο kathimerini.gr πως η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών δεν παρέχει ουσιαστικά λεπτομέρειες για το τι πραγματικά θα γίνει. Περιορίζεται, απλώς, στον «καθησυχαστικό τόνο» που είθισται να έχουν τέτοιου τύπου ανακοινώσεις.

«Η πραγματικότητα θα φανεί στο πεδίο της μάχης», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Παραδιάς, καθιστώντας σαφές ότι «τα πραγματικά σχόλια» θα μπορούν να προκύψουν μόνο όταν επί του πρακτέου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να δει τις αλλαγές στο ακίνητό του.

Υπονοώντας δε, ότι μια ευκαιρία για ουσιαστική μεταρρύθμιση της φορολογίας ακινήτων έχει μάλλον ήδη χαθεί, ο κ. Παραδιάς σχολίασε ότι το πολυνομοσχέδιο θα «ήταν μια μοναδική ευκαιρία για ανάκαμψη ακόμα και με την αύξηση των τιμών ενός μεγάλου συνόλου ζωνών, χωρίς όμως τη διακινδύνευση δημοσιονομικού κενού». 

​Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, θα μπορούσε να υλοποιηθεί με την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, ο οποίος ευθύνεται για την επενδυτική απραξία εκείνων ακριβώς των φυσικών και νομικών προσώπων που θα έπρεπε να είναι στην πρωτοπορία της ανάπτυξης της χώρας, αυξάνοντας τον ετήσιο κύριο φόρο της εκτός σχεδίου γης σε 3-5 ευρώ ανά στρέμμα, όπως θα έπρεπε να είναι εξαρχή​ς. ​

Δεύτερον, την κατάργηση – ​και όχι εκ νέου αναστολή – ​ του φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων​ και τρίτον, την μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης​ κατοικίας​ στο 50% των ισχυόντων, καθώς τα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν μειωθεί ουσιαστικά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε προ ημερών την υλοποίηση των παραπάνω τριών προτάσεων με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. 


Διαβάστε σχετικά: 

Αμεση Ανάλυση: Αντικειμενικές αξίες, ακόμη μια χαμένη ευκαιρία

– Νέες αντικειμενικές και αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Κερδισμένοι και χαμένοι του ΕΝΦΙΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή